Slapen met Frozen Shoulder

Heb je last van een Frozen Shoulder of pijnlijke schouder? Dan kan het voorkomen dat er nachten zijn waarbij je flink last heeft van pijnscheuten en stekende pijn in je schouder. Zeker in het begin wordt de pijn steeds erger en schouder steeds stijver. Je spreekt dan van een bevroren schouder.

Waarschijnlijk heb je hier ook ervaring mee en heb je nu de vraag: hoe slapen met een Frozen Shoulder?

Wil je toch een zo goed mogelijke nachtrust dan is het belangrijk dat je een goede slaaphouding neemt. En ook enkele maatregelen zodat je lichaam je ook in die positie blijft en niet ’s nachts teveel draait en zo alsnog veel last en pijn krijgt.

Slaaphouding met Frozen Shoulder

De beste slaaphouding voor een Frozen Shoulder is op de goede zij te liggen. En maak gebruik van een zwangerschapskussen, hierdoor ontlast je de schouder en arm en lig je comfortabel. Het is ook mogelijk om je schouder te ontlasten door een dikke kussen onder je arm te leggen. Gebruik ook altijd een goed hoofdkussen, dit is ook erg belangrijk. Zo blijf je in een goede houding liggen en krijg je ook geen problemen in nek en hoofd.

Misschien heb je last van Frozen Shoulder in beide schouders. Dan is het lastig om te liggen op een goede zij omdat ze allebei erg pijnlijk zijn. Of misschien vind je op je zij slapen niet ideaal. Probeer dan op je rug te liggen maar maak wel gebruik van een goed hoofdkussen die ondersteuning geeft aan hoofd en nek. Dit geeft meestal ook een verlichting van de pijn in de schouders. Door een kussen onder de knieën te leggen ontlast het de rug en is de kans op draaien minder.

Slaaphouding zijligging
De beste slaaphouding is de zijligging. Ondersteun je lichaam wel met kussens.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat je zeker niet op de buik moet slapen wanneer je pijnlijke schouders hebt. Dit kan namelijk de klachten alleen maar verergeren en zorgen dat de Frozen Shoulder stijver en pijnlijk aanvoelt wanneer je wakker word.

Wanneer je op je buik ligt en je voelt al pijn in je schouders dan kun je daar de houding op aanpassen. Maar hierdoor zorg je er wel voor dat je langdurig in een verkeerde houding kunt liggen en zo de schouderklachten verergeren. Of er ontstaan ook andere klachten zoals een stijve nek.

Kussens

Een kussen moet natuurlijk verlichting van de pijn en ondersteuning bieden aan de schouder. Maar slapen met een lichaamskussen kan veel pijn en problemen verlichten op verschillende plekken. Ze zorgen voor meer ontspannen nachten voor mensen met klachten zoals in de bekken, rug of schouder.

De kussens zijn ook verkrijgbaar in een U vorm. Deze vorm biedt ook ondersteuning aan de rug zodat je niet makkelijk kan draaien in je slaap. En zo minder last kan krijgen van een verkeerde slaaphouding met jouw Frozen Shoulder.

Deze kussens hebben toch een nadeel. Je moet namelijk wel een groot bed hebben, zeker wanneer je kiest voor een kussen met een U vorm. Heb je een klein tweepersoonsbed, dan heeft de partner weinig bewegingsruimte meer. Kijk altijd wel eerst wat de afmetingen zijn en hoe dat in jouw bed past.

Maar voor iedereen kan dit wel anders zijn omdat er verschillende lichaamsvormen en lengtes zijn. Bekijk meerdere soorten kussens en probeer zo een keuze te maken die het beste bij jouw lichaam past. Of lees ervaringen van andere mensen zodat je een beter beeld krijgt.

TIP

Lichaamskussen

  • Goede ondersteuning
  • Verbetering van slaaphouding
  • Minder belasting op het lichaam
  • Pijnverlichting bij schouderklachten
  • Multifunctioneel
  • Score: 4.6 uit 5 sterren door 60+ reviews.

Misschien heb je nog zo’n kussen liggen? Of ken je iemand die net zwanger is en gebruik maakt van dit kussen? Je kunt dit altijd eerst even testen of dit wat voor je is of kan je zien wat er het beste voor jou is. Voor andere schouderklachten zoals bij een slijmbeursontsteking kan dit kussen ook voor verlichting zorgen.

Frozen Shoulder rust of bewegen?

Een Frozen Shoulder gaat meestal vanzelf over maar dit kan wel een erg lange tijd in beslag nemen. Om het herstelproces te bevorderen is het goed om comfortabele balans te vinden tussen rust en bewegen. Misschien heb je hierover al advies gekregen wanneer men vaststelde dat je een Frozen Shoulder had, anders kun je hier meer tips lezen.

Je kan je dus afvragen wat er nu beter is voor een Frozen Shoulder, rust of bewegen? Zeker in de eerste Fase kun je zowel pijn hebben wanneer je rust of slaapt, maar ook pijn wanneer je de schouder beweegt. Dit verschilt wel per fase waarbij de eerste fase de meest pijnlijke is. (mocht je niet weten wat de verschillende fases zijn, dit staat een kopje hieronder)

Maar laten we voorop stellen dat beweging zeker goed voor de schouder kan zijn. Doe dit wel zonder dat je het forceert. Voel je teveel pijn, ga dan niet verder maar blijf bewegen binnen je pijngrens.

Mocht je niet weten welk soort bewegingen en oefeningen het beste zijn, dan kan je ook op YouTube kijken daar zijn verschillende oefeningen en video’s te vinden die je hierbij kunnen helpen. Je kan ook eventueel naar een fysiotherapeut gaan die je kan helpen en advies kan geven over jouw situatie.

Fases

Om wat meer duidelijkheid te geven staat er hier iets meer over wat men bedoelt met Frozen Shoulder fases. De officiële naam van deze aandoening is Adhesieve Capsulitis. En bij deze aandoening is er onderscheid in drie verschillende fases met allemaal hun eigen klachten en de ernst hiervan. Wil je meer weten over de symptomen informeer dan bij jouw fysiotherapeut of dokter. Er zijn ook medische websites die hier meer over kunnen zeggen.

  • Bevriezende Fase – Deze beginfase is het meest pijnlijk. Wanneer je de schouder beweegt dan kunnen er flinke pijnscheuten ontstaan die doorstralen naar de bovenarm. Vooral in deze fase zijn er de meeste problemen met slapen. Begin daarom in deze fase al met het zoeken van de beste slaaphouding voor Frozen Shoulder. Zodat je hier het verschil al kan maken en later minder last heeft van je schouder.

  • Bevroren Fase – De naam van de fase zegt het misschien al, hier heeft de pijnlijke schouder het meest last van stijfheid en vastzitten. Je kunt de schouder niet goed meer bewegen en dit merk je ook met het doen van dagelijkse dingen.

  • Ontdooiende Fase – Zoals hier ook al de naam doet vermoeden wordt in deze fase de klachten minder. De pijn en stijfheid nemen in verloop van tijd af maar dit kan nog wel tot 2 jaar duren voordat je helemaal klachtenvrij bent.

De lengte van de Frozen Shoulder Fases kunnen voor iedereen verschillen maar de ‘bevriezende fase’ heeft een lengte tot 9 maanden. De volgende fase ‘bevroren fase’ kan ook tot 9 maanden lang duren. Terwijl de laatste fase ‘ontdooiende fase’ tot wel 2 jaar kan duren voordat de schouder niet meer stijf is of pijn heeft.

De één is er na enkele maanden al volledig herstelt van een Frozen Shoulder maar de ander kan wel tot 3 jaar hiermee lopen. Probeer daarom om niet de schouder te forceren en overbelasten. En zoek een goede slaaphouding wat slapen met een Frozen Shoulder toch mogelijk maakt. Dit kan al een hoop schelen en zorgen voor betere nachtrust.

Frozen Shoulder oefeningen

In de alinea’s hierboven heb je kunnen lezen dat een goede combinatie van rust en bewegen belangrijk is. Doe daarom regelmatig oefeningen wat goed is voor jouw pijnlijke schouder. Voordat je gaat slapen kun je ook enkele oefeningen doen zodat het bloed beter doorstroomt. Dit kan er ook voor zorgen dat je beter slaapt en minder last heeft van de Frozen Shoulder.

Er zijn verschillende soorten oefeningen die je kan doen maar omdat de aandoening uit 3 fases bestaat met elk zijn symptomen is voorzichtigheid geboden. Vooral in Fase 1 is het belangrijk dat je niet voorbij de pijngrens gaat en doe daarom enkele eenvoudige en rustige bewegingen.

Video met oefeningen

Op YouTube staan er veel kanalen van onder andere fysiotherapeuten en dokters waarbij er video’s zijn met oefeningen die je kan doen. Dit zijn speciale Frozen Shoulder oefeningen die ervoor zorgen dat de schouder toch genoeg beweging krijgt. Hier kun je een video zien  met onder andere 13 oefeningen die je thuis kan doen.

Er zijn ook verschillende Nederlandse fysiotherapeuten die een eigen YouTube kanaal begonnen zijn. Daar vind je ook oefeningen die je kan doen, maar alle oefeningen zijn toch bijna allemaal hetzelfde als van deze video.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie