Slapen met gekneusde ribben

Heb je last van gekneusde ribben? Dit kan veel pijn veroorzaken en de kans is groot dat je hierdoor ’s nachts wakker wordt van de pijn. Pijn en druk in de borstkast wanneer je op je bed ligt en tijdens het ademhalen heb je hier ook last van. En dan nog maar niet spreken over de pijn wanneer je moet niezen of hoesten.  

Maar nu heb je waarschijnlijk de vraag van hoe het beste slapen met gekneusde ribben?

Dit gaan we behandelen in deze blogpost en zo kan je de meest comfortabele slaaphouding vinden voor jou. Je zou de pijn kunnen verminderen door enkele maatregelen te volgen en zo het herstel te bevorderen en meer nachtrust krijgen. Rust is namelijk erg belangrijk voor het herstel.

Slaaphouding met gekneusde ribben

De beste slaaphouding voor slapen met gekneusde ribben is op je rug. Maak gebruik van een goed hoofdkussen en ondersteun je lichaam en armen met kussens zodat je niet snel draait in je slaap. Wanneer je alleen last hebt van kneuzingen aan één zij, kun je ook op de ‘goede’ zij liggen. Klem dan wel een kussen tussen de armen en leg een kussen achter de rug zodat de kans op draaien minder word. Of maak gebruik van een zwangerschap kussen.

Wanneer je aan allebei de kanten last hebt van kneuzingen aan de rib is het lastig om een goede en comfortabele slaaphouding te vinden. Probeer dit uit te zoeken voor jezelf wat het beste ligt omdat dit voor iedereen anders kan zijn. Meestal zorgt het liggen op de rug voor de minste pijn.

Je kunt dit testen hoe dit voor jou is om met kussen te schuiven en zo de beste slaaphouding te vinden. Als je een kussen onder de armen legt dan draai je minder snel ’s nachts en zo is er ook de minste kans om wakker te worden door een pijnscheut. Het is ook mogelijk om nog een extra kussen onder de knieën te leggen zodat de rug minder belast word. Hier zijn ook speciale kniekussens voor.

Slapen in zijligging
De zijligging is de beste slaaphouding.

Wanneer er alleen aan één zijde kneuzingen bevinden dan kun je ook de voorkeur hebben om op je zijkant te liggen die geen klachten heeft. Maar ook bij deze slaaphouding is het beter dat je het lichaam ondersteunt door middel van kussens. Een kussen tussen de armen en een kussen achter de rug zorgt ervoor dat het lichaam zich meer kan ontspannen.

Een lichaams- of zwangerschapskussen zou uitkomst kunnen bieden omdat je hierdoor ook in comfortabele houdingen zou kunnen liggen. En de kans op omdraaien is dan ook een stuk kleiner. Hieronder zie je een voorbeeld van deze kussens die voor gekneusde ribben gunstig kunnen zijn. Bij het product staan ook nog andere vormen.

TIP

Lichaamskussen

  • Goede ondersteuning
  • Verbetering van slaaphouding
  • Minder belasting op het lichaam
  • Pijnverlichting bij zere ribben
  • Multifunctioneel
  • Score: 4.6 uit 5 sterren door 60+ reviews.

Meer tips voor slapen

Maar in het begin is bij gekneusde en gebroken ribben koeling erg belangrijk. IJspacks of een zak met ijs op de ribben plaatsen zorgt ervoor dat het minder gaat zwellen. Als je hier op tijd bij bent dan kan het er ook voor zorgen dat het herstelproces een stuk sneller gaat. Het verwarmen van de ribben is juist niet bevorderlijk dan omdat dit juist de zwellingen kan vergroten omdat het bloed naar de verwarmde plekken gaat.

Als er al langere tijd last is van gekneusde ribben en heb je nog steeds niet de juiste slaaphouding gevonden of manier van slapen. Dan kunnen deze tips wel relevant zijn.

Er zijn ook braces voor ribben die de pijn kunnen verlichten en verdelen. Wanneer je gebruik maakt van een ribbrace dan verdeelt dit de druk en pijn. Het gevolg is dat je minder last hebt van de pijn van de gekneusde ribben. Dit kan dus ideaal zijn in verschillende situaties zoals tijdens werkzaamheden, autorijden en ook slapen.

Ook zorgt het voor het behouden van de lichaamswarmte en dit zorgt voor een betere bloedcirculatie en verwerking van de afvalstoffen. Dit zorgt weer voor een sneller genezingsproces. Misschien is het wat voor jou?

Wanneer je wilt slapen en maar toch last heeft van de gekneusde ribben en kan moeilijk een goede slaaphouding vinden, zijn er ook verwarmde kussen. Deze kussens zijn van te voren op te warmen en deze kun je tegen de borstkast houden tijdens het slapen. Zoals al eerder in de alinea hierboven staat zorgt warmte voor een betere circulatie van het bloed en zorgt het voor verlichting van de pijn.

Mocht er toch teveel pijn zijn tijdens het slapen dan kun je pijnstilling innemen. Wanneer er door een deskundige is vastgesteld dat er kneuzingen zijn dan is er waarschijnlijk ook gelijk een middel meegegeven voor de pijnstilling van gekneusde ribben. Het nadeel is altijd wel dat er dan soms over de pijngrens heen gaat zonder dat je het goed voelt. Dit kan zorgen voor forcering en overbelasting van de ribben, wat tot gevolg kan hebben dat het herstel langer kan duren.

Sneller genezen

Om de ribben zo snel mogelijk te laten genezen is rust een belangrijke factor. Door veel te rusten en te slapen kunnen de ribben sneller herstellen. Om het herstelproces te ondersteunen zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen.

Hoewel rust erg belangrijk is betekend dit niet dat alle beweging moet vermeden worden. Er zijn speciale oefeningen die de ribben niet overbelasten maar toch ervoor zorgen dat het bloed beter circuleert. Dit zorgt er dan weer voor dat de afvalstoffen sneller verwerkt worden en het sneller kan genezen.

Ook slapen of rusten in een verkeerde houding kan voor meer klachten of problemen zorgen. Andere lichaamsdelen kunnen dan ook stijf of pijnlijk worden en dit heeft weer tot gevolg dat er meer klachten komen.

Neem een bezoek aan een manueel therapeut of fysiotherapeut. Deze kan naar de situatie kijken en eventueel een passend advies hiervoor geven. Gekneusde ribben komen vaak voor dus specialisten hebben genoeg ervaring hier mee.

Het is ook mogelijk om de gekneusde ribben insmeren met een gel of zalf. Er zijn speciale gels en zalven op de markt die een goede werking hebben op kneuzingen. Zeker wanneer het nog maar net ontstaan is kan dit positief uitwerken. In de sportwereld wordt hier ook regelmatig gebruik van gemaakt. Laat je hierdoor inlichten door een deskundige omdat wij zelf geen medicijnen of zalven willen promoten.

Wat ook niet onbelangrijk is dat veel water drinken en gezond eten het herstelproces verbeteren. Als je veel water drinkt dan kan het lichaam de afvalstoffen beter verwerken. En een gezonde voeding heeft voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor het ondersteunen en herstellen van de kneuzingen.

Oefeningen voor gekneusde ribben

Voor een beter herstel en een verlichting van de pijn van de gekneusde ribben zijn er ook oefeningen. Wanneer je naar een fysiotherapeut gaat dan krijg je hierover meer advies over oefening speciaal op jouw situatie afgestemd. Deze oefeningen bestaan voornamelijk uit ademhalingsoefeningen zolang dit jouw lichaam toelaat. Dit geldt voor zowel gekneusde en gebroken ribben.

De ademhalingsoefeningen zijn dan ook uit te voeren voordat je gaat slapen. Zo is er meer zuurstof in het lichaam en zo kan het beter ontspannen.

Video met oefeningen

Hier vind je ook nog een interessante video over gekneusde ribben en hoe dit het beste te genezen is.

Slapen met gebroken ribben

Zijn de ribben niet alleen gekneusd maar heb je ook gebroken ribben? Het kan pijnlijk zijn om met gebroken ribben slapen. Er zijn verschillende manieren om een goede slaaphouding te vinden. Voor de gebroken ribben zou zittend slapen ervoor kunnen zorgen dat het sneller kan genezen. Zo is er minder druk op de rugwervel waardoor ook de ribben minder pijnlijk zijn. Alleen is deze houding niet altijd comfortabel.

Op je zij slapen of op de rug is ook mogelijk. Wanneer je kiest voor de zijligging dan kun je op de gewonde zij liggen mocht het alleen aan één zijde gebroken zijn. Zo blijven tijdens het slapen de gebroken ribben op zijn plaats liggen zonder te bewegen. Op de rug slapen kan ook maar probeer dan een comfortabele positie te vinden waardoor je het minst pijn hebt van de gebroken ribben. Je lichaam en armen kun je dan tijdens het slapen ondersteunen met kussens zodat je minder snel de neiging hebt om te draaien.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://www.healthline.com/health/bruised-ribs
https://www.wikihow.com/Sleep-with-Broken-Ribs

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

1 gedachte over “Slapen met gekneusde ribben”

Plaats een reactie