Slapen met Ischias

Slapen met veel pijn in je onderrug, heup en benen kan een flinke opgave zijn. Is bij jou de diagnose Ischias vastgesteld dan kun je hier zeker last hebben van slecht slapen en moeizame nachten. Ook tijdens het liggen op bed kan het al pijnlijk zijn.

In deze blog kun je meer lezen over hoe slapen met ischias en wat de beste slaaphouding is. Zo heb je de minste pijn bij het liggen en heb je ’s nachts minder last hiervan.

Slapen met ischias

De beste slaaphouding met ischias is op de goede zij liggen. Dit zorgt voor minder druk op het zenuwstelsel en leg een kussen tussen de armen zodat je in een goede houding ligt. Een kussen tussen de knieën zorgt ervoor dat je niet snel omdraait en houd de heup en ruggenwervel in een neutrale positie. Een zwangerschapskussen zou ook uitkomst kunnen bieden. Zo kun je beter een comfortabelere slaaphouding vinden.

Ischias en slaaphouding

Er zijn verschillende slaaphoudingen die je kunt proberen om zo de minste pijn te ervaren tijdens het slapen. Als er last is van ischias aan één zij dan is meestal slapen op de goede zij de beste houding. Het beste is om het lichaam een goede ondersteuning te geven d.m.v. kussens zodat er geen spanning op de spieren en zenuwen staat. Zoals hierboven vermeldt kan het lichaam ondersteund worden met kussens. Dit leggen we uit bij elke slaaphouding hoe je dit het beste kan doen.

Slapen op zij

Ben je een zijslaper dan kan je het beste een kussen tussen de armen plaatsen zodat het lichaam een stabiele houding krijgt. Met een kussen tussen de knieën en benen zorgt het er ook voor dat de rug minder belast word. Hier zijn ook speciale kniekussens voor. Door het lichaam goed te ondersteunen staat er minder druk op de ruggenwervel waardoor ook minder spanning op de ischias zenuw kan staan.

Het nadeel met losse kussens is wel dat je tijdens het slapen door (kleine) bewegingen de steun kan verliezen. Je zou een lichaamskussen kunnen gebruiken om comfortabel te kunnen slapen en een betere slaaphouding te krijgen. Dit is een kussen dat vaak door zwangere vrouwen gebruikt word om verschillende pijnklachten te verminderen. Zo ook ischias omdat dit ook regelmatig voorkomt tijdens zwangerschap. Met de juiste ondersteuning is de kans groter om een comfortabele slaaphouding te vinden en een betere verlichting van de pijn.

Slapen op rug

Slaap je liever op de rug? Of is er sprake van pijn door ischias aan beide benen, dan is het ook mogelijk om op de rug te slapen. Ook kan ondersteuning door kussens hier voor verlichting van pijn zorgen.

Het is altijd belangrijk om een hoofdkussen te hebben wat een goede ondersteuning biedt aan het hoofd, nek en bovenrug. Ook een zacht matras of een wat ouder matras dat een beetje doorzakt kan aanleiding zijn tot pijnklachten. Misschien is dit ook wel de oorzaak van ischias omdat er de hele nacht spanning op spieren, zenuwen en gewrichten staat?

Om een goede ondersteuning te krijgen kun je het beste een één of twee kussens leggen onder de knieën maar de hielen moeten nog wel het matras aanraken. Zo staat er minder druk op de ischias zenuw en geeft dit verlichting van de pijn.

Ischias bij zwangere vrouwen
Bij zwangere vrouwen komt veel ischias voor.

Handdoek onderrug

Wanneer je op de rug slaapt is er ook nog een andere manier wat voor verlichting van pijn kan zorgen. Dit kan je doen door een handdoek te leggen onder de onderrug. Zo zijn de heupen in een neutrale positie en zorgt dit voor minder druk op de zenuw en spieren.

In plaats van een handdoek is een dun kussen ook een mogelijkheid. Maar het is beter dat deze niet te dik is zodat je in een verkeerde houding komt te liggen.

Bij deze slaaphouding kan je ook er voor kiezen om nog een kussen onder de knieën te leggen mocht je dit comfortabel vinden.

Verkeerde slaaphoudingen

Wanneer je ischias klachten hebt of andere vormen van rugklachten dan is slapen op de buik geen goede slaaphouding. Als je op de buik slaapt zorgt dit voor een holle rug wat betekend dat de ruggenwervel gebogen is. Dit kan verschillende gevolgen hebben en zeker wanneer je ischias klachten hebt is dit pijnlijk.

Het maakt niet uit in welke slaaphouding je ligt maar de ruggenwervel en heupen moet tijdens het slapen niet gedraaid liggen. Anders kan dit druk op de zenuwen geven wat tot gevolg heeft dat je wakker wordt door pijn.

Ischias kussen

Ischias klachten komen ook vaak voor bij zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap kunnen de zenuwen in beknelling komen en dit zorgt voor veel pijn. Bij deze klachten wordt vaak een zwangerschapskussen geadviseerd. Omdat deze kussens langwerpig zijn kun je met je hele lichaam een comfortabele slaaphouding zoeken wat de minste pijn geeft tijdens het liggen.

TIP

Lichaamskussen J-vorm

  • Goede ondersteuning voor het lichaam.
  • Optimale comfort en verlicht pijnklachten.
  • Bevordert een goede slaaphouding.
  • Spieren, zenuwen en wervelkolom kunnen beter ontspannen.
  • Gebruikt tijdens zwangerschap.
  • Ideale maat voor in bed.
  • Score: 4.6 uit 5 sterren door 60+ reviews.

Deze kussens zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo zijn er langwerpige kussens maar ook is er een U-vorm waarbij ook de rug wordt ondersteund. Zo maak je nog minder bewegingen tijdens het slapen maar het nadeel is wel dat je een groot bed nodig hebt mocht je samen slapen met een partner.

De beste slaaphouding met Ischias kan voor iedereen anders zijn. Maar kussens kunnen een flinke invloed hebben op je nachtrust. Probeer daarom met verschillende kussens en posities een goede slaaphouding te vinden. Vind je een lichaamskussen te groot dan is het ook mogelijk om een los kussen tussen de knieën te doen en ook één tussen de armen. Eventueel kan je ook een speciaal kniekussen gebruiken wat de verbetering geeft aan de slaaphouding.

Tips voor slapen met ischias

Er zijn nog enkele manieren om proberen de pijn te verlichten tijdens het slapen.

  • Vermijd zachte matrassen. Hierdoor kan je een verkeerde slaaphouding krijgen omdat je ruggenwervel dieper het matras in zakt. Hierdoor ligt het niet in een neutrale positie en kan het druk uitoefenen op de zenuwen en spieren.
  • Boxspring met zacht matras. Heb je deze combinatie? Dan is het nogal prijzig om hiervoor een ander matras te halen. Je kan eventueel ook een harde plaat stoppen tussen het matras en de boxspring. Zodat het al iets minder ver inzakt. Of het is mogelijk om het matras op de vloer leggen.
  • Yoga of strekoefeningen. Voordat je gaat slapen is het beter voor het lichaam en spieren om enkele lichte oefeningen te doen. Zo warmen je spieren op en krijg je minder druk op het zenuwstelsel wat dan voor pijnverlichting zorgt.
  • Warm bad. Een warm bad nemen kan ook voor betere nachtrust zorgen voor mensen met rugklachten. De spieren worden warm en hetzelfde als bij de oefeningen krijg je hierdoor minder druk op de zenuwen.
  • Slaapgewoontes. Voor een betere nachtrust zijn de ‘standaard slaapgewoontes’ zeker van belang. Hou de slaapkamer op een goede temperatuur. Probeer elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en let op de drinken en voeding. Dus geen cafeïne of zware maaltijden vlak voordat je naar bed gaat.
  • Zwangerschapskussen. We kunnen het niet genoeg vermelden maar dit is een veel voorkomende aandoening bij zwangere vrouwen. En hier heeft al menig keer een zwangerschapskussen voor verlichting kunnen zorgen.

Ischias oefeningen

Wanneer je de diagnose van ischias kreeg, heeft misschien de medisch specialist wel enkele oefeningen geadviseerd. Wij mogen zelf geen medisch advies geven maar we kunnen wel meer informatie geven over eventuele oefeningen die een fysiotherapeut of arts zou kunnen aanbevelen.

Voor het juiste advies kan je beter een manueel therapeut, fysiotherapeut of iemand zoeken die bekwaam hiervoor is. Deze kan naar jouw situatie kijken en zo het passende advies geven.

Wat belangrijk is bij ischias, is dat je blijft bewegen. De verleiding kan natuurlijk groot zijn om zo weinig mogelijk te doen omdat je veel pijn kan ervaren. Maar wanneer je te weinig beweegt kan dit ervoor zorgen dat het lichaam verzwakt. Door rek en strek oefeningen kunnen je o.a. de bilspier ontspannen wat tot gevolg heeft dat de druk op de zenuwen minder word en dus minder pijn hebt.

Op YouTube staan ook veel ischias oefeningen die je zeker kunnen helpen. Probeer rustig op te bouwen en ga nooit door de pijngrens heen.

Video met oefeningen:

Hier vind je 5 oefeningen die je kan doen wanneer je ischias hebt.

Ischias en wandelen

Zoals hierboven staat is beweging belangrijk. Rustig wandelen zou je ook kunnen overwegen. Niet gelijk grote afstanden maar rustig opbouwen. Dus elke dag een kleine wandeling maar dan elke keer iets verder. Heb je toch teveel last van de pijn, ga dan niet verder. De pijngrens is er niet voor niets en anders kunnen de klachten verergeren of minder snel herstellen.

Om een regelmaat hier in te vinden kan je er voor kiezen om dit op vaste momenten te doen. Probeer het wel te verdelen over de dag zodat je meerdere keren per dag beweging hebt. Dit is beter voor het lichaam en herstel van het ischias syndroom.

Ischias masseren

Soms kan men ischias verwarren met een hernia. Om dit zeker te weten is er een diagnose van een medisch specialist het beste. Want bij een hernia heeft masseren geen toevoeging maar bij ischias kan een massage wel de pijn verhelpen. Ischias wordt veroorzaakt door de piriformis spier vandaar dat deze aandoening ook bekend staat onder de naam piriformis syndroom.

Een ischias behandeling zou dus een massage kunnen zijn. Hierbij worden de plekken gemasseerd waar een beknelling van de zenuw zou kunnen zitten. Zodat dit kan leiden tot vermindering van de bilpijn. Ga hiervoor altijd naar iemand die hiervoor gespecialiseerd is.

Ischias pijnstillers

Soms kan de pijn zo hevig zijn dat je een pijnstiller moet gebruiken. Dit kan een paracetamol zijn of eventueel een ibuprofen wat ook een ontstekingsremmende werking heeft. Hou wel rekening mee dat een pijnstiller de ischias en rugpijn niet verhelpt. Het onderdrukt alleen de pijn wat ook als nadeel kan hebben dat je soms niet goed kan voelen wat een verkeerde houding is. Probeer daarom ook altijd eerst op de houding te letten zodat het lichaam de minste klachten kan ervaren en een sneller herstel mogelijk is.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://www.healthline.com/health/how-to-sleep-with-sciatica/

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie