Slapen met keelpijn

’s Nachts word je wakker en heb je last van keelpijn, dit kan veel redenen hebben. Of misschien heb je al last van keelpijn door een verkoudheid en kan je moeilijk in slaap komen. In dit artikel staan mogelijke oorzaken en hoe je dit zou kunnen behandelen.

Niet kunnen slapen door keelpijn

Iedereen kan het overkomen dat je al een poosje wakker ligt en maar niet in slaap valt door keelpijn en hoesten. Maar hoe is dit ontstaan of heb je last van verkoudheid? Het is natuurlijk beter om de oorzaak te achterhalen zodat je dit kan behandelen.

Verkoudheid

Verkoudheid of griep is de meest voorkomende oorzaak van keelpijn. Dit gaat samen met andere symptomen zoals een verstopte neus of hoesten. Doordat de slijm ophoopt geeft het immuunsysteem een reactie door te niezen of hoesten. Dit kan de keelpijn ook verergeren.

Meestal gaan de klachten binnen 7 tot 10 dagen wel weg of heb je last van een milde vorm. Bij verkoudheid of griep kan je een pijnstiller nemen om de pijn te verlichten, en keelpastilles gebruiken om zo de zere keel te verzachten.

Ook is luchtvochtigheid belangrijk en bij veel last kan je gebruik maken van een luchtbevochtiger op je nachtkastje. Hierover en andere tips kan je lezen op onze pagina: Slapen met verkoudheid.

Verkouden
Verkoudheid kan keelpijn veroorzaken.

Slijm

Door slijm in de keel is het mogelijk dat je veel moet hoesten ’s nachts. Of de ophoping van slijm zorgt voor jeuk en irritatie en heeft tot gevolg dat je een zere keel hebt. Zoals je hierboven gelezen hebt is bij verkoudheid hier ook sprake van.

Maar slijm ontstaat ook door allergische reacties zoals bij hooikoorts, stof of huisdieren. Probeer eerst de oorzaak te achterhalen want hier kan je ook verschillende behandelingen voor hebben.

Zo kan je bijvoorbeeld bij huisstofmijt allergie, hypoallergene kussens en beddengoed gebruiken. Of als je teveel last hebt van stof, dan is een grote schoonmaak belangrijk. Of vloerbedekking vervangen voor iets anders zoals laminaat. Weet je niet zeker wat de oorzaak is, laat dit altijd nakijken door een medisch expert.

Snurken

Snurken kan ook keelpijn of de neus irriteren ’s nachts. Dit geldt ook voor mensen die last hebben van slaapapneu. Als je denkt dat snurken de oorzaak is van keelpijn dan kan je proberen dit te verminderen door je slaaphouding te veranderen.

Slapen op de rug heeft een grote invloed of je veel snurkt. De mondspieren en tong zakken naar achteren in de keel waardoor je gaat snurken. Ook zijn er nog veel andere tips die je kan toepassen op deze pagina: Snurken voorkomen.

Open mond

Bij het snurken staat de mond ook open en kan het uitdrogen. Een droge mond ’s nachts ontstaat vaak door snurken of ademhaling door de mond. Dit kan ook weer leiden tot keelpijn of het juist verergeren.

Probeer daarom door je neus te ademen wat ook gezonder is. Is je neus verstopt door verkoudheid of andere redenen. Dan is het ook mogelijk dat je dit ook probeert te behandelen, hierover lees je meer op: Slapen met verstopte neus.

Met mond open slapen keelpijn
Snurken en met mond open slapen kan keelpijn veroorzaken.

Slapen met raam open

Door het raam open te hebben kan de kwaliteit van de lucht beter worden wat een betere nachtrust kan geven. Soms gaat men er vanuit dat de keelpijn door een open raam begonnen is maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Als de luchtkwaliteit buiten niet goed is of juist erg droog kan het wel leiden tot keelpijn. Luchtverversing door een raam open of op een kiertje kan juist positief zijn voor de nachtrust en lichaam. Of er moet teveel tocht staan of een ventilator die op het lichaam staat gericht. Dan is het mogelijk dat je vatbaarder word voor virussen wat kan leiden tot een beginnende keelpijn of verkoudheid.

Keelontsteking

Een keelontsteking zou ook de oorzaak kunnen zijn van keelpijn. Dit komt door een infectie van bacteriën wat voor een grote pijn kan zorgen. Ook heb je last van pijn bij het slikken, gezwollen amandelen en kan er koorts zijn. Denk je dat je hier last van hebt, neem dan voor de zekerheid direct contact op met een medisch specialist.

Keelpijn na slapen

Het kan zijn dat je de volgende morgen wakker word en merkt dat je keelpijn hebt na slapen. Dit kan door een aantal oorzaken komen dat je last hebt van irritaties in de neus of keel. Een slecht geventileerde ruimte is ook vaak een aanleiding tot keelpijn. Zeker in combinatie met een lage luchtvochtigheid en hoge temperatuur.

Op de tocht slapen

Men gaat er wel eens vanuit dat je verkouden kan worden als je op de tocht staat. Maar dit is niet altijd het geval omdat verkoudheid door een virus veroorzaakt word. Het kan wel zo zijn dat je op de tocht of kou staat dat je vatbaarder bent voor virussen.

Maar zoals je al eerder hebt kunnen lezen is juist luchtverversing goed voor het lichaam. En zo heb je ook minder kans dat er virussen in de lucht blijven hangen. Op de tocht slapen zorgt niet direct voor keelpijn maar wel dat je vatbaarder bent voor virussen.

Slapen met airco of ventilator

Door een ventilator of airco kan de lucht droog worden. Dit is niet gunstig voor de keel en zeker wanneer de droge lucht precies op het lichaam staat gericht. Door droge lucht kan je last krijgen van pijn in de keel en hoesten.

Bij een airco is het ook nog soms het geval dat het niet goed onderhouden word. Dit kan tot gevolg hebben dat de bacteriën en schimmels zich flink kunnen uitbreiden in de filter. Wanneer je de airco weer aan zet, verspreid het zich in de lucht en kan het leiden tot keelpijn of andere symptomen.

Slapen met airco keelpijn
Slapen met ventilator of airco kan droge lucht op het lichaam blazen.

Het kan ook komen door de grote temperatuurverschillen wanneer je een ruimte of auto hebt waarin airco gebruikt word. Als je naar een andere plek gaat waar geen airco is, dan kan er een groot verschil in warmte zitten. Dit maakt ons ook kwetsbaarder voor virussen.

Uitdroging

Wanneer je te weinig vocht hebt binnen gekregen is het mogelijk dat je ’s nachts de symptomen van uitdroging kan voelen. Tijdens de slaap ben je natuurlijk al enkele uren zonder water en dan ben je vatbaarder voor een zere keel of uitdroging.

Waarom je last van symptomen van uitdroging kan hebben, kan aan verschillende factoren liggen:

  • Te weinig water overdag gedronken.
  • Of door snurken staat je mond open.
  • Al een aantal nachten te weinig slaap gehad.
  • Voordat je ging slapen is er een zoute maaltijd genuttigd.
  • De omgeving is te warm of vochtig. Of juist de lucht is erg droog.

Je kan dit dus voorkomen door voldoende water te drinken gedurende de dag. En ook minstens 8 uur per nacht te slapen. Eventueel kan je ook water naast het bed zetten en kan je wat drinken wanneer je wakker word.

Tips voor slapen met keelpijn

Er zijn enkele middelen en tips wat je kan toepassen wanneer je last hebt van keelpijn. Dit kan je doen voordat je gaat slapen maar ook overdag kan dit helpen om de pijn te stillen.

Zuigtabletten

Er zijn verschillende welbekende merken van zuigtabletten of strepsils die goed kunnen helpen tegen beginnende keelpijn. In het algemeen wordt dit ook beschouwd als veilig en effectief maar het is aanbevolen om de instructies op de bijsluiter goed te lezen. Het verlicht de symptomen waardoor je minder last hebt van pijn of hoesten. Zeker als je bij beginnend keelpijn hier al mee start kan je het effectief behandelen.

Gorgelen met zout water

Gorgelen met water waarin zout is toegevoegd kan ook voor vermindering van keelpijn zorgen. Als je dit ’s avonds voor het slapen doet kan de zwelling en pijn verlichten. In een beker warm water kan je een theelepel zout oplossen en het is ook mogelijk dat je dit gedurende de dag elk uur een keer herhaald.

Warme dranken

De keelpijn kan ook verlicht worden door het drinken van warm water of thee. Eventueel voeg je daar honing of andere ingrediënten toe wat ook goed is voor het herstellen. Door het warme water ontspannen de keelspieren zich meer waardoor de pijn verminderd word.

Tevens krijg je genoeg vocht binnen waardoor de keel minder snel uitdroogt wat ook kan leiden tot keelpijn. Wij hebben ook een artikel geschreven over de voordelen van gemberthee voor het slapen gaan. Dit is een aanrader, zeker als je last hebt van een slechte nachtrust.

Slapen met keelpijn
Warme thee kan de pijn in de keel verlichten.

Rust

Bij verkoudheid en een zere keel gaat het meestal vanzelf over na enkele dagen. Zeker als je een goede nachtrust kan hebben zorgt dit voor een beter en sneller herstel. Soms worden er ook hoestdrankjes of andere middelen voor keelpijn geadviseerd. Maar dit is niet altijd even goed. Dit kan ook hoesten onderdrukken wat een natuurlijke reactie is van ons immuunsysteem.

Rust en tijd zorgen voor een goed herstel van het lichaam. En als je weet wat de oorzaak van verkoudheid is dan kan je enkele maatregelen nemen zodat het minder snel weer terugkomt.

Sjaal en natte doek

Een goede ‘Oma weet raad’ tip bij keelpijn is door te slapen met een sjaal en natte doek om je hals. Eerst doe je de theedoek met koud water nat maken en rond je hals leggen. Daaroverheen doe je een dikke sjaal wat kan zorgen voor verlichting van de keelpijn.

Dus heb je erg last van keelpijn en heb je het gevoel dat er niet veel helpt, dan kan je zeker proberen om voor het slapen met sjaal en natte doek om te doen

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie