Slapen met kunstgebit

Heb je al een kunstgebit of staat dat op de planning? Dan is misschien de vraag of je kan slapen met een kunstgebit door je gedachten gegaan. Moet je een kunstgebit ’s nachts inhouden of in een glas water leggen of in een speciaal gebitsbakje? Je leest hier meer over hoe je dit het beste kan doen.

Kunstgebit en slapen

Het beste kan je het kunstgebit uitdoen tijdens slapen. Zo geef je de kaak, slijmvlees en mondholte rust en heb je minder slijtage aan de kaak en kunstgebit zelf. Tevens geeft dit overdag ook een comfortabel gevoel omdat anders de kans op drukkende pijn toeneemt mocht je het te lang dragen.

Nieuw eerste kunstgebit

Dit willen we wel vooraf goed duidelijk maken dat een eerste kunstgebit niet uit mag gedaan worden. Dit is een uitzondering omdat er anders complicaties op kunnen treden en kan het tandvlees opzwellen zodat de kunstgebit niet meer past. Dit heeft als het goed is ook de tandarts al besproken wanneer hij de tanden had getrokken en het kunstgebit had aangemeten.

Vraag daarom altijd aan de tandarts om een passend advies mocht er net je eerste kunstgebit gekregen hebben. Maar in het algemeen mag je zeker de eerste dag het kunstgebit niet uit doen.

Het kunstgebit zorgt er ook voor dat het tandvlees niet teveel kan opzwellen en beter kan herstellen. Pas daarom ook op met je mond spoelen of schoonmaken. Als de tanden net getrokken zijn, kan het pijnlijke tandvlees nog opnieuw open gaan en weer gaan bloeden. Dat zal in het begin wennen zijn maar het is even door de pijn heen bijten.

Het kunstgebit moet je dan ook de eerste week ’s nachts inhouden. Maar na de eerste week is het wel verstandig om het uit te doen zodat je de onder andere de kaken rust kan geven.

Kunstgebit ’s nachts in of uit?

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen is het beter om het kunstgebit uit te doen. Maar misschien vind je het niet lekker wanneer je een lege mond hebt. Je zou dan kunnen proberen om alleen de bovenkaak in je mond te houden en de onderkaak wel uit doen.

Mocht je dit liever ook niet willen dan kan je het kunstgebit wel inhouden maar dat betekend wel dat er goed onderhoud en schoongemaakt moet worden.

Ook onder het kunstgebit anders kunnen er infecties of pijn ontstaan. En laat dan je gebit ook regelmatig controleren door een tandarts zodat hij op tijd kan ingrijpen als er toch problemen gaan vormen door het inhouden van een kunstgebit tijdens slapen.

Kunstgebit en klikgebit
Je kan ook alleen de onderkaak uit je mond halen.

’s Nachts inhouden van je kunstgebit kan er ook voor zorgen dat de kaak kan gaan slinken. De prothese zorgt er namelijk voor dat de bloedcirculatie niet optimaal is. Een slinkende kaak kan tot gevolg hebben dat er ook problemen komen bij de vorm van de kaak zodat het kunstgebit niet goed meer past. Dit kan je merken tijdens het eten of praten, soms kan het kunstgebit dan los gaan of voelen dat het losser zit.

Slapen met klikgebit

Misschien heb je geen kunstgebit maar maak je gebruik van een klikgebit. Dit zijn losse protheses die vast zitten op implantaten dus lijkt het dat je er minder last van kan hebben. Maar toch kan je de tandprotheses beter ’s nachts wel uit doen zodat je het risico op problemen vermindert.

Slapen met een klikgebit kan gevaarlijk zijn. Wanneer je tijdens het slapen per ongeluk de prothese los klikt, dan kan je op de prothese bijten en kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Voor zowel een stegconstructie of drukknop geldt dat slapen met klikgebit niet verstandig is. Dit geldt ook voor een gedeeltelijke kunstgebit.

Hoe kunstgebit bewaren

Het kan onduidelijk zijn of je het kunstgebit nu in water of droog moet bewaren. Maar het beste kan je kiezen om een kunstgebit ’s nachts te bewaren in een speciale gebitsbakje. Deze zijn er voor gemaakt om het gebit te beschermen en zo kan het ook niet snel uitdrogen.

Hoewel de meningen van tandartsen kunnen verschillen. Soms kan er worden geadviseerd om het kunstgebit in een glas water te leggen wanneer je slaapt. Dit kan afhangen van welk soort kunstgebit het is en bij de laatste ontwikkelingen kan het veranderen. Informeer daarom altijd bij jouw tandarts wat het beste is voor jouw kunstgebit.

Kunstgebit ’s nachts in water

Soms kan er geadviseerd worden dat je het nat moet bewaren met als reden dat anders het kunstgebit kan uitdrogen. Alleen het nadeel van water is dat het een ideale omgeving is voor schimmels en bacteriën en kunnen zich nestelen op het kunstgebit. Dit kan infecties en slechte adem tot gevolg hebben. Om dit risico te beperken moet er vooraf goed schoongemaakt worden en altijd vers water gebruikt worden. Eventueel een beetje reinigingsmiddel in het water oplossen.

Kunstgebit bewaren in bakje

Het alternatief is dus droog bewaren. De kans op uitdroging van het kunstgebit is meestal klein omdat het overdag  weer vochtig in je mond wordt. Eventueel zou je nog een paar druppels schoon water kunnen toevoegen in het gebitsbakje. Zo blijft het toch nog een beetje vochtig maar dit zou normaal gesproken niet veel problemen moeten opleveren mocht je het de volgende morgen het kunstgebit weer in doen.

Kunstgebit schoonmaken

Wanneer je ’s nachts het gebit niet draagt dan is het een ideale tijd om het goed te reinigen. Dit wordt vaak gedacht en legt men het kunstgebit een hele nacht in steradent of andere reinigingsmiddel of tablet. Maar dan is de gebruiksaanwijzing niet goed gelezen want dit wordt ten strengste afgeraden.

Wanneer je het kunstgebit een hele nacht in steradent laat liggen dan kan het materiaal aangetast worden. Zo ontstaan er verkleuring en wordt het kunstgebit zwakker en hierdoor kan het sneller beschadigen. In deze beschadigingen kunnen weer bacteriën gaan nestelen en dit kan weer voor problemen zorgen.

Kunstgebit nacht in azijn

Heb je last van tandsteen op het kunstgebit. Dan kan je wel een scheut azijn toevoegen in een glas water en hier leg je het kunstgebit in. Doordat het kunstgebit een nacht in het azijn heeft gestaan, kan je de volgende morgen het tandsteen makkelijk verwijderen met de speciale protheseborstel. Gebruik hiervoor nooit ‘normale’ tandenborstels omdat dit de prothese kunnen beschadigen.

Hoe kunstgebit uit mond halen?

Soms kan het gebeuren dat een kunstgebit moeilijk uit de mond gehaald kan worden. Dit kan verschillende redenen hebben maar meestal komt dit doordat het gebit vacuüm is gezogen tegen het tandvlees.

Om dit te verhelpen moet je het vacuüm verbreken en dit kan op deze manieren:

Hoe haal je een kunstgebit uit je mond
Kunstgebit uit mond halen kan soms moeilijk gaan.

Plaats beide wijsvingers aan de achterkant van het gebit en probeer de prothese naar beneden te trekken als het om de bovenkaak gaat. En naar boven als het om de prothese om de onderkaak gaat.

Mocht dit niet goed werken, probeer het dan zeker niet aan de voorkant. Doordat je het aan de voorkant wilt verwijderen heb je het meeste last van de kracht van vacuüm. Zo kan je ook het tandvlees beschadigen.

Als het aan de achterkant niet lukt, spoel dan je mond met warm water. Dit kan er ook voor zorgen dat het vacuüm oplost. Dit geldt ook voor als er teveel kleefpasta is gebruikt. Door het warme water komt de prothese dan makkelijker los.

Gebruik ook nooit teveel kleefpasta omdat dit het uitdoen van het kunstgebit moeilijker maakt.

Video over kunstgebit uitdoen

Als je liever beeld hebt met hoe je kunstgebit of klikgebit uit kan doen is het beter om een video te kijken. Hier heb je een video over hoe je dit doet op de normale manier.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie