Slapen met piriformis syndroom

Wat is nu de beste piriformis syndroom slaaphouding vraag je misschien af. Slapen met een piriformis syndroom kan moeilijk zijn omdat het veel pijn kan veroorzaken vanaf de onderrug tot bil en benen. Er zijn verschillende manieren die ervoor kunnen zorgen dat de pijn minder is. Het is belangrijk om de spieren en zenuwen zoveel mogelijk te ontspannen tijdens het slapen en de ruggenwervel zo weinig mogelijk belasten.

In dit artikel lees je meer over hoe je het beste kan slapen met een piriformis syndroom en wat een goede slaaphouding is.

Slapen met piriformis syndroom

De beste slaaphouding met piriformis syndroom is om op de goede zij te liggen. Hierdoor krijg je minder druk op de spieren, zenuwen en ruggenwervel. Ondersteun je lichaam wel door een kussen tussen je armen te leggen zodat je niet gedraaid ligt. En een kussen tussen de knieën zorgt voor een neutrale positie van de ruggenwervel en heup. Misschien is een lichaamskussen nog beter omdat een dit veel ondersteuning geeft en kan je beter een comfortabele slaaphouding vinden.

Piriformis syndroom slaaphouding

’s Nachts kan er veel last zijn van pijn bij liggen. Vaak heeft een verkeerde slaaphouding hier een groot aandeel in maar ook een matras dat niet genoeg steun geeft zorgt voor extra spanning op de spieren. Om de pijn te verlichten is het belangrijk om een houding te vinden waardoor zowel spieren, gewrichten en de wervelkolom de minste belasting heeft.

Er zijn verschillende slaaphoudingen die je zou kunnen toepassen om zo weinig mogelijk pijn te krijgen en proberen een goede nachtrust te krijgen. Dit is afhankelijk van jouw situatie en of je een zijslaper of een rug slaper bent. Probeer een ieder geval het lichaam extra ondersteuning te geven door de onderrug of knieën minder te belasten.

Piriformis syndroom slaaphouding
Verschillende slaaphoudingen die verlichting geven bij het Piriformis Syndroom.

Slapen op zij

Heb je aan één zij last van het piriformis syndroom? Dan zou slapen op de goede zij het verschil kunnen maken. Door een kussen tussen de armen te leggen zorg je ervoor dat het lichaam een stabiele houding heeft en de ruggenwervel ligt dan niet gedraaid. En gebruik eventueel een kussen tussen de knieën en benen wat beter is voor de rug zodat deze minder belast word. Hier zijn speciale kniekussens voor verkrijgbaar.

Slapen met een zwangerschapskussen biedt ook veel mogelijkheden. Zo kan je verschillende slaaphoudingen uitproberen en kijken wat het comfortabelst voor jou is. Zwangere vrouwen kunnen ook last hebben van pijn en klachten en daarom wordt er altijd geadviseerd om een kussen te gebruiken die het hele lichaam ondersteund. Dit geeft verlichting van klachten en de slaaphouding is veel beter.

Slapen op rug

Ben je geen zijslaper of heb je last van het piriformis syndroom aan beide benen? Dan kan slapen op de rug ook voor pijnverlichting zorgen als dit op de juiste manier gebeurd. Gebruik dan wel een hoofdkussen die een goede ondersteuning geeft aan het hoofd en nek. Bij een goed kussen staat er geen spanning op de nek en staat de nek niet in een vreemde hoek waardoor het niet goed kan ontspannen.

Bij rugslapen kan het ook beter zijn om één of twee kussens onder de knieën te leggen zodat de rug minder belast word. Maar het is wel belangrijk dat de hielen het matras nog wel aanraken.

Warm bad nemen tegen de pijn
Een warm bad kan de pijn ook verlichten.

Handdoek of kussen onderrug

Gaat je voorkeur uit naar op je rug slapen of lukt het slapen op de zij niet, dan kan je ook proberen om een handdoek of een dun kussen onder de onderrug te leggen. Hierdoor zijn de heupen in een neutrale positie en geeft dit minder druk op de piriformis spier en zenuwen.

Ook op deze slaaphouding kan er een kussen onder de knieën gelegd worden. Je kan proberen of dit ook comfortabel voor jou is. Dit kan natuurlijk per persoon verschillen.

Verkeerde slaaphoudingen

Wanneer je last hebt van piriformis syndroom of andere vormen van rugklachten dan kan een verkeerde slaaphouding de klachten en symptomen verergeren. Als je op je buik slaapt dan is je rug hol en dit betekend dus dat de ruggenwervel gebogen is. Dit kan erg pijnlijk zijn wanneer je last hebt van spieren of zenuwen zoals piriformis syndroom.

Bij elke slaaphouding is het belangrijk dat de ruggenwervel en heupen niet gedraaid ligt. Wanneer dit wel het geval is dan kan dit zorgen voor druk op de zenuwen en daardoor kan je veel pijn ervaren tijdens het slapen. Dit geldt niet alleen voor slapen maar ook bij het zitten of werkzaamheden.

Piriformis syndroom kussen

Deze aandoening staat ook bekend als Ischias. Dit is namelijk de zenuw die bekneld wordt door de piriformis spier. Deze klachten komen ook vaak voor bij zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat deze zenuw in beknelling komt. Als dit het geval is dan wordt er vaak aanbevolen om te slapen met een zwangerschapskussen.

Beste Piriformis syndroom kussen

Lichaamskussen J-vorm

  • Goede ondersteuning voor het lichaam.
  • Optimale comfort en verlicht pijnklachten.
  • Bevordert een goede slaaphouding.
  • Spieren, zenuwen en wervelkolom kunnen beter ontspannen.
  • Gebruikt tijdens zwangerschap.
  • Ideale maat voor in bed.
  • Score: 4.6 uit 5 sterren door 60+ reviews.

Met dit kussen kan je een comfortabele houding zoeken wat het lichaam kan ontspannen en minder pijn geeft. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen. Je kan kiezen tussen een langwerpig lichaamskussen maar het is ook mogelijk om een U-vorm te kiezen. Hierbij is er ook ondersteuning aan de rug en kun je niet snel draaien tijdens de slaap. Dit voorkomt ook dat je weer in een verkeerde slaaphouding komt te liggen. Alleen zijn dit grote XXL kussens en nemen dus veel ruimte in. Het kan dus niet altijd een goede oplossing zijn in bed en zeker niet als je samen slaapt met een partner.

TIP

Litollo

Zwangerschapskussen

  • Ondersteuning aan voor- en achterkant.
  • Optimale comfort en voorkomt draaien en een verkeerde slaaphouding.
  • Spieren, zenuwen en wervelkolom kunnen beter ontspannen.
  • Verlichting van pijnklachten.
  • Gebruikt tijdens zwangerschap.
  • Score: 4.5 uit 5 sterren door 250+ reviews.

Voor iedereen is het verschillend wat de beste slaaphouding is. Probeer daarom met behulp van kussens om zo de juiste houding te vinden die de minste pijn oplevert. Met een zwangerschapskussen heb je meer mogelijkheden maar het kan ook prima met meerdere normale kussens.

Meer tips voor slapen

Heb je de afgelopen nachten slecht geslapen dan kan je ook kijken naar andere manieren die de pijn kunnen verlichten.

  • Vermijd zachte matrassen. Als een matras zacht is dan heb je vaak een verkeerde slaaphouding. Normaal gesproken zal je hier misschien weinig hinder van ondervinden. Maar met een zacht matras zakt je ruggenwervel dieper in het matras. Zo lig je dus niet in een neutrale positie en geeft het druk op de spieren en zenuwen.
  • Boxspring met zacht matras. Dit is zeker niet ideaal. Je kan dan liggen met een gebogen rug wat dus pijnlijk is. Dit kan je eventueel verhelpen om een harde plaat tussen het matras en boxspring te leggen. Of de matras op de vloer leggen zodat je niet ver inzakt.
  • Doe strekoefeningen. Lichte rek- en strekoefeningen voor je gaat slapen kunnen ook voor pijnverlichting zorgen. Het is beter voor het lichaam en de spieren worden warm zodat er minder druk is op het zenuwstelsel. Een lichte vorm van yoga kan ook maar doe niet forceren!
  • Warm bad nemen. Voordat je gaat slapen is een warm bad nemen ook een optie. Wanneer het lichaam en spieren warm worden zorgt dat voor minder druk op de zenuwen. Hetzelfde als bij de oefeningen.
  • Slaapgewoontes. Dit kan zeker ook invloed hebben op een goede nachtrust. Ga op regelmatige tijden naar bed. Hou de slaapkamer op een goede temperatuur. En let op drinken en voeding voor je gaat slapen. Dus geen cafeïne houdende dranken of grote maaltijden.

Oefeningen voor piriformis syndroom

Heeft een medisch specialist de diagnose gegeven dat je last hebt van een piriformis syndroom? Of heb je enkel het vermoeden dat je het hebt? Dan is het beter om naar een arts of fysiotherapeut te gaan die het vast kan stellen.

Voor oefeningen geldt het ook dat je voor het juiste advies beter naar een manueel therapeut, fysiotherapeut of arts kan gaan. Deze bekijkt de situatie en geeft zo passende oefeningen hiervoor.

Hier vind je wel meer informatie over oefeningen die de medische specialist zou kunnen aanbevelen. Het is namelijk wel erg belangrijk dat je blijft bewegen want anders kan het zijn dat de spieren en het lichaam verzwakken. Wanneer je rustige rek- en strekoefeningen worden de symptomen iets minder omdat de spieren warm worden en ontspannen.

Video met oefeningen

Je kunt veel oefeningen voor piriformis syndroom vinden op YouTube. Wanneer je daar zoekt op ischias of de term Sciatica dan komen daar oefeningen naar boven die veel gebruikt worden. Om een voorbeeld te geven, zie hier een video met daarop 5 verschillende oefeningen die je kunt gebruiken met het piriformis syndroom.

Piriformis syndroom massage

Als er vanuit gegaan kan worden dat je de diagnose hebt gehad dat je last hebt van het piriformis syndroom of ischias, dan kan masseren zeker een uitkomst bieden. Maar er is ook soms verwarring met hernia omdat deze allebei in de rug bevinden. Wees daarom zeker dat het aan de piriformis spier is die voor problemen zorgt. Namelijk met een hernia heeft dit weinig toevoeging om te masseren.

Bij een massage van het piriformis syndroom worden de plekken gemasseerd waar de beknelling zou kunnen plaats vinden. Vaak is dit pijn in bil uitstralend naar been omdat de ischias zenuw onder druk staat van de spieren. Een massage kan leiden tot pijnverlichting en zo een beter gevoel te geven. Laat dit altijd wel doen door iemand die hierin is gespecialiseerd.

Behandeling

Er zijn ook speciale piriformis syndroom behandelingen. Deze worden uitgevoerd door een fysiotherapeut of manueel therapeut. Deze kunnen helpen met oefeningen of andere therapie die ervoor zorgt dat het herstelproces sneller gaat. Er kan ook gebruik gemaakt worden van dry needling. Hier zie je meer informatie over het behandelen van een piriformis syndroom.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://www.verywellhealth.com/sleep-piriformis-syndrome-5095695

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie