Slapen met slijmbeursontsteking

Pijn in de schouder , om gek van te voren. Je ligt ’s avonds op je bed en hoopt dat je zonder veel moeite in slaapt valt. Alleen bij een kleine beweging voel je alweer de pijnlijke steken in je schouder. Slapen met een slijmbeursontsteking kan voor lange en pijnlijke nachten zorgen.

Er zijn wel manieren om toch proberen een zo comfortabel mogelijke slaaphouding voor jou te vinden. Dit kan je lezen in deze blog.

Slapen met slijmbeursontsteking in schouder

De beste manier om te slapen met een slijmbeursontsteking in de schouder is op de rug liggen. Rol een handdoek op en leg deze onder de schouder zodat deze niet naar achteren kan hangen. Dit veroorzaakt namelijk de meeste pijn tijdens het slapen. Eventueel kun je het lichaam ondersteunen met kussens aan de zijkanten. Hierdoor draai je minder snel in je slaap.

Slaaphouding

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is in de meeste gevallen slapen op de rug in de beste slaaphouding. Vaak hangen de schouders dan wel een beetje naar achteren maar dit kan je dus verhelpen door een goed hoofdkussen die ondersteuning bied.

Of het is mogelijk om een opgerolde handdoek te plaatsen onder de pijnlijke schouder. Eventueel kan je ook nog een handdoek of een dunne kussen leggen onder de arm. Dit kan voor iedereen verschillend zijn.

Op zij slapen

Slaap je liever niet op de rug of heb je nog steeds teveel pijn? Het is ook mogelijk om op de goede zij te gaan slapen. Maar dit kan soms ook juist pijn veroorzaken omdat de schouder ook gaat hangen.

Wanneer je op de zij wilt slapen dan is het belangrijk dat je de arm en schouder met slijmbeursontsteking goed ondersteunt.

Dit kan door middel van een kussen te klemmen tussen je armen zodat het beter kan ontspannen. En eventueel een kussen tussen de knieën en benen zodat je minder snel draait tijdens de slaap.

Slijmbeursontsteking in schouder
Slapen met een slijmbeursontsteking kan pijnlijk zijn.

Kussen

Wat ook erg kan helpen voor slapen met een slijmbeursontsteking in de schouder of bovenarm, is een lichaamskussen of zwangerschapskussen. Dit wordt ook gebruikt bij Frozen Shoulder omdat je hier het lichaam goed kan ontspannen en de meest comfortabele slaaphouding kan vinden voor jou.

Dit is een langwerpig kussen of eventueel in een U-vorm. Hier kan je verschillende houdingen proberen om zo te proberen een goede slaaphouding te vinden die de minste klachten oplevert.

TIP

Lichaamskussen

  • Goede ondersteuning
  • Verbetering van slaaphouding
  • Minder belasting op het lichaam
  • Pijnverlichting bij schouderklachten
  • Multifunctioneel
  • Score: 4.6 uit 5 sterren door 60+ reviews.

Bij het artikel zelf vind je ook een paar andere varianten van kussens die bij een slijmbeursontsteking voor pijn verlichting kunnen zorgen. Je kan er ook voor kiezen om een kussen tussen de armen te leggen en gebruik maken van een kniekussen.

Verstelbaar bed

Misschien heb je een verstelbaar bed waarbij het hoofdeinde naar boven kan? Dit zou met een slijmbeursontsteking goed uitkomen. Want wanneer het hoofdeinde iets naar boven is dan kan dit ook ervoor zorgen dat je minder last hebt van de pijn tijdens het slapen.

Meer tips

  • Mitella. Mocht je veel pijn ervaren tijdens het slapen dan kan je ook proberen om tijdelijk met een mitella of sling te slapen. Hierdoor kan je arm geen onverwachte bewegingen maken en zo is de kans groter dat je langer door blijft slapen. Alleen wordt dit niet geadviseerd omdat je niet heel de dag een mitella mag dragen.
  • Pijnstilling. De pijn kan soms zo hevig zijn dat je pijnstilling in moet nemen. Probeer dit wel met mate te doen omdat je anders over de pijngrens heen kan gaan zonder dat je het voelt.
  • Overdag kan je minder last hebben van de klachten omdat de spieren dan warmer zijn. Wanneer je de normale werkzaamheden wilt uitvoeren dan kan je het forceren. Dit kan tot gevolg hebben dat de ontsteking en klachten erger worden. Hiermee wordt ook de duur van het herstel langer.
  • Wanneer je voor het slapen gaan een warm bad of douche neemt, dan kan dit ook de pijn verlichten. Alleen is warmte niet erg goed voor ontstekingen en kan het de symptomen verergeren. Voor douchen zal het misschien nog wel meevallen, maar het is niet de bedoeling dat je elke dag in bad gaat om de pijn te verlichten. Vraag dit altijd voor de zekerheid na bij je medisch expert.
  • Voor ontstekingen werkt koeling beter. Dit kan je doen door icepacks tegen de gevoelige schouder of heup aan te drukken. Probeer dit 3x op een dag te doen want kou kan zorgen dat de pijnklachten minder worden. Leg wel een doek tussen de icepacks en huid want anders is het mogelijk dat de huid bevriest.
  • Een belangrijke tip is om de slijmbeursontsteking niet te forceren. Anders kan het herstel veel langer duren en blijf je lang last houden van een pijnlijke schouder. Rust nemen is erg belangrijk. Ook al voel je soms overdag niet veel en denk je dat een bepaalde handeling wel lukt, dit is niet altijd verstandig!
  • Nog belangrijker is dat je altijd contact op moet nemen met een arts of iemand anders die medisch advies mag geven. Wij kunnen dit niet doen, alleen geven wij informatie die zou kunnen helpen om de pijn iets te verlichten. Voor echt advies moet je bij iemand zijn die hiervoor bekwaam is.

Slapen met slijmbeursontsteking in heup

De beste manier om te slapen met een slijmbeursontsteking in de heup is op de zij. Gebruik kussens om het lichaam te ondersteunen zodat je niet gedraaid ligt. Dit kan ook door middel van een zwangerschapskussen. Verkeerde slaaphoudingen kunnen ook tot verergering van de klachten of tot nieuwe klachten zorgen.

Slijmbeursontsteking schouder oefeningen

Voor een beter en sneller herstel is rust erg belangrijk. Dit voorkomt druk op de ontsteking van de slijmbeurs en gewricht. Maar het is ook niet goed dat je lange tijd dezelfde houding hebt. Dit kan ook soms pijnlijk worden.

Hiervoor kan je lichte oefeningen doen waarbij je het gewricht niet overbelast. In overleg met je manueel therapeut of fysiotherapeut zou deze advies kunnen geven over welke oefeningen dit zijn.

Video

Op internet en YouTube kan je ook video’s vinden die een beeld geven van deze oefeningen. Hier heb je een video met verschillende oefeningen.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie