Slapen met tennisarm

Heb je last van een tennisarm of tenniselleboog? En heb je nachten waarbij je wakker wordt en een pijnlijke elleboog hebt? Met de juiste slaaphouding en juiste belasting van je arm of elleboog zou je dit kunnen verminderen. Je leest hier in dit artikel.

Slapen met tennisarm kan erg pijnlijk zijn. Door goede maatregelen en slaaphouding kunnen de symptomen ’s nachts verlichten en is de nachtrust beter. Doe enkele oefeningen voordat je gaat slapen zodat de spieren warm zijn. En gebruik de juiste middelen en slaaphouding.

Tennisarm en slaaphouding

De juiste slaaphouding vinden wanneer je last hebt van een tennisarm kan nogal een opgave zijn. Je beweegt namelijk ook regelmatig in je slaap en dan kan het voorkomen dat je met een stijve en pijnlijke elleboog wakker word.

’s Nachts wordt de elleboog vaak stijf en dit voel je dan wanneer je wakker word. Dit gaat vaak pas over nadat je bewegingen of oefeningen doet. Maar het is ook mogelijk voordat je gaat slapen enkele oefeningen doet die de spieren warm maken, dit kan een stuk beter wezen voor de nachtrust.

Probeer op je goede zij te slapen en een kussen tussen je armen te leggen zodat je de arm kan ontspannen. Dit kan je doen met een normale kussen maar een zwangerschapskussen is ook erg comfortabel. Zeker wanneer je nog een tape of bandage rond je arm doet kan je langere tijd in een goede houding liggen. Een zwangerschapskussen wordt voor veel klachten gebruikt omdat je hier een ideale slaaphouding kan creëren.

Er zijn ook speciale gels op de markt die de spieren warm houden. Deze strijk je dan op de pijnlijke en stijve plekken en dit zorgt ervoor dat je minder last hebt tijdens je slaap.

Dit kan je eventueel ook doen met een olie die je warm maakt. Je brengt dit aan, of laat iemand dit doen. En dan een doek aanbrengen rond de elleboog zodat het bed niet erg vies word. Dit kan eventueel ook met een olijfolie.

Wat doen tegen pijn?

Normaal gesproken gaat een tennisarm vanzelf over na verloop van tijd. Alleen is dit voor iedereen verschillend en ook overbelasting speelt een grote rol. Doe je veel werkzaamheden waarbij je de grenzen opzoekt van pijn en spieren, dan kunnen de symptomen ook verergeren. Dit zorgt er dan weer voor dat het herstel veel langer gaat duren. Hou daarom hier goed rekening mee. Denk hier niet te makkelijk over.

Rust nemen is belangrijk

De verleiding kan zijn wanneer er tape of bandage rond de elleboog is dat je toch nog bepaalde dingen gaat doen die anders te pijnlijk waren. Het doel met deze tape is om de arm en elleboog niet te overbelasten. Maar het komt bij sommige werkzaamheden wel voor dat je dan een andere houding gaat aannemen. Dit is eigenlijk ook niet de bedoeling omdat je dan anders de schouders en polsen ook kan gaan overbelasten.

Dit heeft dan tot gevolg dat er nog meer pijnlijke problemen ontstaan zoals RSI en dan heb je nog meer pijn in de arm. Wees daarom altijd voorzichtig met wat je doet en probeer de arm in het geheel niet overbelasten, dus niet alleen de elleboog.

Er zijn ook enkele situaties waarbij iemand een tenniselleboog heeft aan de ene kant. Deze arm werd niet veel meer gebruikt en rust gegeven maar dat zorgde er wel voor dat de andere kant ook een tennisarm kreeg. Probeer altijd een goede balans te vinden voor het lichaam en zeker niet over te belasten. Dit geldt voor zowel de arm met de aandoening als de goede arm.

Pijnstillers

Wanneer de pijn te hevig is en je kunt niet goed slapen, dan is het mogelijk om een pijnstiller in te nemen. Dit onderdrukt de pijn en zo kan het makkelijker zijn om beter te slapen zonder dat je wakker wordt van de pijn.

Maar dit kan ook een nadeel hebben. Want bij gebruik van pijnstillende of ontstekingsremmende middelen kan dit er ook voor zorgen dat je sneller de arm overbelast. Normaal gesproken voel je wanneer de pijngrens ongeveer bereikt is. En weet je dat je niet veel verder moet gaan. Maar wanneer je pijnstillers gebruikt, kan het gebeuren dat je alsnog handelingen doet die niet goed zijn voor de elleboog.

Een tennisarm met pijn is zeker niet ideaal maar het weet wel je grenzen aan te geven. Wees daarom voorzichtig met wat je doet want overbelasting is zeker niet bevorderlijk voor het herstel. En zo kun je nog veel langer met deze klachten lopen.

Verschil tennisarm of golfarm

Soms is het onduidelijk wat nu precies het verschil tussen deze twee aandoeningen is. Dit komt omdat ze allebei klachten geven rondom de elleboog. Alleen de precieze plek is bij allebei anders.

Bij de tennisarm of tenniselleboog is er last van de aanhechting van de spieren aan de bovenkant van de elleboog. Deze spieren zitten ook meer aan de buitenkant.

Wanneer je last hebt van een golfarm zijn dit de spieren en pezen aan de onderkant van de elleboog. En deze zitten meer aan de binnenkant. En allebei ontstaan ze door een overbelasting van de spieren. Dus de informatie die je leest over een tenniselleboog geldt ook vaak voor een golfarm.

Tennisarm oefeningen

Overbelasting voorkomen van de arm en elleboog is prioriteit nummer 1. Door voldoende rust te nemen is dit mogelijk. Maar het is wel van belang dat de er nog steeds kleine bewegingen en oefeningen gebeuren met de arm. Voor de bloedsomloop en spieren is dit een stuk beter.

Fysiotherapeuten zouden hiermee kunnen helpen en advies geven welke oefeningen dit kunnen zijn. Maar ook op het internet is er veel informatie te vinden. Dit is een veelvoorkomende aandoening en veel mensen zijn dus op zoek naar de beste oefeningen om de klachten te verminderen. Zo kun je ook zien hoe je de spieren van een tennisarm kan masseren wat ook bevorderlijk voor herstel kan zijn.

Video met oefeningen

Hier vind je een video met 10 goede tennisarm oefeningen die de klachten en pijn verlichten. De oefeningen zou je ook kunnen doen voordat je gaat slapen.

Behandeling

Voor het behandelen van een tennisarm is het mogelijk om naar een fysiotherapeut of dokter te gaan. Deze kunnen advies op maat geven maar meestal wordt er rust geadviseerd omdat het vanzelf zou genezen. Wel kun je dan altijd nog oefeningen blijven doen zodat de spieren toch een soort warming up krijgen, het bloed beter doorstroomt en de pijn verlicht.

Er zijn ook situaties waarbij de dokter een gips rond je elleboog voorschrijft. Dit doen ze bij een gebogen elleboog en deze kan je dan niet meer bewegen of strekken en dus ook niet snel overbelasten. Dit zou het herstelproces wel een stukje sneller kunnen maken. Alleen zorgt het ook voor veel problemen omdat je de arm niet echt kunt gebruiken.

Bij langdurige pijnen en weinig herstel kan het ook zijn dat je via de dokter een operatie kan krijgen. Dit wordt niet veel gedaan en doen ze meestal pas wanneer het herstel uitblijft. Of wanneer je teveel last heeft op het werk kan de ARBO dienst hier ook een rol inspelen. Deze kan het namelijk ook adviseren en samen met het bedrijf zijn er meer mogelijkheden voor een operatie.

Een operatie geeft ook echter geen garantie dat je volledig klachtenvrij bent. Dit kan ook nog een langere tijd duren voordat alles is herstelt en je geen last meer hebt van pijn of klachten.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie