Slapen met verkoudheid

Een goede nachtrust is belangrijk voor het herstel bij ziektes. Helaas is het mogelijk dat slapen met verkoudheid last kan zijn. Je hebt last van een verstopping in de neus, keelpijn en kunnen er hoestbuien zijn. In dit artikel vind je informatie hoe je het beste kan slapen als je verkouden bent.

Verkouden en slapen

Wanneer je verkouden bent dan kan slapen een uitdaging zijn. Je kan moeilijk ademen door je neus. En als je ademt door de mond, voel je de keelpijn en kan je last krijgen van een droge hoest. Verkouden en slapen gaan soms moeilijk samen maar toch is het van belang dat je een zo goed mogelijke nachtrust kan krijgen.

Zo kan je ook een thee drinken die de zere keel kan verlichten en de slijmvorming kan verminderen. Maar er zijn ook andere middelen die kunnen zorgen voor een betere ontspanning, vermindering van symptomen en makkelijkere ademhaling.

Slecht slapen

Het kan zijn dat je slecht kan slapen bij verkoudheid en dan kunnen de symptomen versterkt worden. De loopneus, keelpijn of hoest kan dan erger worden daarom is rust bij elke ziekte wel belangrijk.

Voor een beter herstel helpt slapen tegen verkoudheid en de symptomen ervan. Alleen is de kans aanwezig dat je slecht kan slapen omdat je teveel last hebt van de klachten. Probeer daarom voor een goede slaapomgeving te zorgen en enkele aanpassingen te doen zodat je gemakkelijker in slaap kan vallen.

Slapen met verkoudheid

Voordat je allerlei middelen gaat proberen die goed zouden zijn tegen verlichting van symptomen, is het beter om eerst de slaapomgeving te bekijken.

Het is ook mogelijk om de slaaphouding aan te passen zodat je minder last hebt van de klachten die bij verkoudheid horen. Dit kan je doen door het bed te verhogen.

Verkouden
Verschillende middelen die je tegen verkoudheid kan gebruiken.

Ook kan de temperatuur en luchtvochtigheid het verschil maken of je last hebt van een pijnlijke, droge keel of dat je elke keer moet hoesten. Wanneer je dit op orde hebt dan kan dit beter zijn dan dat je bijvoorbeeld een neusspray zou gebruiken waar je verslaafd aan kan worden. Mocht je erg veel last hebben dan kan je natuurlijk ook de slaapkamer zo optimaal mogelijk maken en eventueel een middel nemen die de symptomen zou kunnen verlichten.

Slaaphouding

De beste manier om te slapen met verkoudheid is op de rug. Maar het is dan wel belangrijk dat het hoofd hoger ligt dan het lichaam. De luchtwegen zijn dan vrijer en dat maakt de ademhaling makkelijker.

Dit kan je doen door het hoofdeinde te verhogen of door kussens onder het matras te leggen. Als je een bed hebt met een verstelbare bodem dan is dit zeker een stuk makkelijker te regelen. Maar het is ook eenvoudig om het bed iets hoger te maken aan het hoofdeinde.

Zo lig je het met hoofd hoger en is de congestie en slijmvorming minder. Maar het is niet de bedoeling dat je een extra kussen onder het hoofdkussen legt. Het hoofd ligt dan misschien niet meer in een rechte lijn met het lichaam omdat je meer rechtop slaapt en kan je juist weer last krijgen van rug- of nekpijn.

Hoe bed verhogen

Het is beter dat het bed of matras hoger komt te liggen aan het hoofdeinde. Dit kan je doen op een aantal manieren.

  • Onder de poten aan het hoofdeinde kan je planken, balken of eventueel zelfs boeken leggen. Zo komt het bed schuin te staan waardoor dit beter kan zijn voor het slapen. Hierbij ligt het lichaam niet in een verkeerde houding en krijg je ook minder snel last van andere klachten of rugpijn.
  • Is het niet mogelijk om iets onder de poten te leggen, dan kan je ook het matras verhogen door middel van kussens. Onder het matras aan het hoofdeinde leg je dan enkele kussens zodat je alsnog schuin komt te liggen.

Als je de voorkeur hebt voor zijslapen dan is dit zeker ook mogelijk. Als het hoofdeinde maar hoger staat, dan kan het de symptomen verlichten. Alleen op de buik slapen is in de meeste gevallen geen aanrader. Ook wanneer je geen last hebt van verkoudheid.

Raam open of dicht

Tijdens het slapen het raam open of dicht hebben bij verkoudheid kan ook van invloed zijn. Ook als je niet verkouden bent is het beter om met het raam open te slapen. Dit zorgt voor luchtverversing en de ziektekiemen en bacteriën kunnen makkelijker naar buiten gaan en minder kans dat ze zich vermenigvuldigen.

Daarom is het belangrijk om je huis goed schoon te houden en een goede ventilatie te hebben. Slapen met het raam open is ook nog eens beter voor de weerstand. Dit kan ook weer verkoudheid en andere klachten voorkomen.

Zorg er wel voor dat er dan geen tocht of wind in de slaapkamer komt te staan en is de temperatuur ook van belang. Staat er tocht of is er teveel koude lucht, dan kan je meer last krijgen van een loopneus of andere symptomen.

Kamertemperatuur

De slaapkamertemperatuur is ook één van de factoren waardoor je een betere slaapkwaliteit kan krijgen. Wanneer je verkouden bent dan kan het verleidelijk zijn om de slaapkamer wat warmer te maken. Maar warmte is niet gunstig voor je nachtrust.

Bij verkoudheid is een normale temperatuur in de slaapkamer beter. Dit is tussen de 16 en 19 graden. Ook wanneer je niet verkouden bent is het beter om de kamer wat koeler te houden in plaats van met verwarming aan slapen. En in de zomer kan je het luchten zodat het koeler in de slaapkamer word.

Ziek voelen
Warmere temperatuur kan goed voelen maar in de slaapkamer kan het beter koel zijn.

Zo kan je ook met het raam open slapen mocht het alsnog warmer worden in de slaapkamer. Dit is ook beter bij verkoudheid omdat het de ziektekiemen minder kans geeft om te vermenigvuldigen en verspreiden.

Eventueel kan je ook nog een ventilator gebruiken naast een open raam om zo voor een betere luchtcirculatie te zorgen. Meestal ben je verkouden in de winter dus dan is dit vaak niet het geval dat het te warm in een slaapkamer word.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid kan ook leiden tot makkelijker ademen bij verkoudheid. Door droge lucht kan irritatie in de neus en keel veroorzaken waardoor de symptomen kunnen verergeren. Ook kan ademen via de mond zorgen voor een droge mond tijdens slapen. Voeg je vocht toe aan de lucht dan zorgt dit juist voor dat je er minder last van krijgt.

Hogere luchtvochtigheid helpt om beter te ademen. Dit kan je ook merken tijdens een warme douche of bad, door de stoom worden de luchtwegen wat vrijer. Maar teveel luchtvochtigheid is ook weer niet goed. Zeker als je al last hebt van andere allergieën of astma.

Tips voor beter slapen

Hier vind je tips die een goede werking kunnen hebben tegen verkoudheid. Voor meer specifieke tips kan je ook kijken bij onze andere artikelen over: Verstopte neus, keelpijn of hoesten.

Warme douche

Het is hierboven al een keer beschreven maar een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een tijdelijke verlichting van de symptomen. Als je dit doet voor het slapen gaan, dan kan het lichaam ook beter ontspannen.

Bij de kleinere badkamers kan je de deur en raam ook dicht laten. Zo ontstaat er veel stoom in de badkamer en wanneer je dan diep ademt voel je gelijk al een verbetering in de luchtwegen.

Drink veel water

Het is goed om veel water te drinken en gehydrateerd blijven. Normaal is een minimale vereiste van 2 Liter water per dag maar dit is ook zeker bij verkoudheid. Dit verdunt namelijk het slijm en zo kan je minder last hebben van je neus en keel.

Misschien maakt alcohol je slaperig maar dit kan je beter vermijden wanneer je verkouden bent. Wil je beter slapen dan is alcohol niet geschikt omdat het ervoor kan zorgen dat je onrustig slaapt. Als je verkouden of ziek bent is een goede nachtrust belangrijk voor herstel.

Slaapomgeving
Een goede slaapomgeving en hydratie is belangrijk voor de nachtrust.

Warme thee

In de avond kan je ook thee drinken die ook goed is voor verkoudheid en keel. Dit zijn onder andere kamillethee, pepermuntthee of gemberthee. Deze bevatten namelijk stoffen die bevorderend zijn op de slaap. Bovendien kan het de zere keel verzachten en met je neus kan je de stoom van de thee inademen. Dit kan ook ten goede gaan voor de nachtrust.

Probeer wel minstens een uur voordat je gaat slapen te drinken. Anders is het mogelijk dat je ’s nachts snel naar de toilet moet gaan en kan je weer lastig in slaap komen.

Huismiddelen

  • Zout water gorgelen kan de klachten in de keel verzachten.
  • Boter onder of op je neus smeren kan ook tot minder verstopping leiden.
  • Mentholzalf of eucalyptus olie kan je op de borst of nek strijken. Dit kan zorgen voor een vrijere luchtwegen en verbetering op de ademhaling door de neus.
  • Een gesneden ui naast je op een nachtkastje kan ook de ademhaling verbeteren. Deze tip kom je vaak tegen bij ‘Oma weet raad’ tips.

Wil je meer weten over slapen met verkouden? Dan kan je ook op onze specifieke pagina’s kijken waar we tips en informatie geven over de neus en keel.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie