Slapen in een bed is in de meeste gevallen het beste. Maar kan ook soms gebeuren dat je op de bank moet slapen. Of je valt in slaap op de bank tijdens het lezen van een boek of na een lange werkdag. Sommige mensen kiezen er ook voor om regelmatig op de bank te slapen. In dit artikel vind je meer informatie over de voor- en nadelen en of het op de lange termijn ook goed is.
In slaap vallen op de bank
Bijna iedereen is wel eens in slaap gevallen op de bank. Of misschien doe je af en toe een powernap. Dit hoeft ook geen probleem te zijn maar het kan soms wel een pijnlijke nek of andere klachten veroorzaken omdat je in een verkeerde houding ligt. Maar er zijn ook situaties waarbij je vanwege een ziekte of andere omstandigheid liever op de bank slaapt. Hierbij val je ook de partner niet lastig in het bed mocht je ziek zijn.
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat er onverwachts iemand blijft slapen. Je hebt geen extra bed dus slapen op de bank is de enige optie. Wanneer dit voor één dag is dan hoeft het niet altijd problemen op te leveren. Als je al van te voren weet dat je op de bank gaat slapen, dan kan je ook maatregelen nemen waardoor je een betere slaapomgeving krijgt.
Slaapbank
Het kan zijn dat je op regelmatige basis ervoor kiest om op de bank te slapen. Je zou dan kunnen investeren in een speciale slaapbank. Deze is uitklapbaar naar de grootte van een matras en zo kan je toch een gezonde slaaphouding aannemen. En je hoeft de benen niet op te trekken of je nek ligt niet in een vreemde houding. Kortom, dit verkleint de kans op verschillende rug- en nekklachten.
Voordelen van slapen op de bank
In sommige situaties kan het voordelen hebben als je op de bank slaapt. Het kan een goede tijdelijke oplossing zijn want meestal is in een normaal bed slapen het beste.
Verkoudheid
Wanneer je veel verkoudheid symptomen hebt zoals hoesten, slijm of een verstopte neus, dan kan het slapen soms moeilijk gaan. Doordat het slijm in de keel en neus blijft zitten kan je lastig ademhalen of hoest je regelmatig.
Soms kan er dan geadviseerd worden om meer rechtop zittend te slapen. Het hoofd is dan hoger dan het lichaam waardoor het slijm beter verwerkt kan worden.
Het blijft dan niet in de keel hangen en hoesten kan dan ook verminderen. Als je met het hoofd op de armleuning en kussen slaapt dan kan je dit verhelpen. Maar het is ook mogelijk om iets hoger in bed te liggen. Probeer het matras te verhogen door er kussens onder te leggen. Zo ligt je lichaam schuin naar boven en kan het verkoudheid symptomen verlichtend zijn.
Slapeloosheid
Als je soms last hebt van slapeloosheid dan kan het helpen om tijdelijk op de bank te slapen. Een verandering in de omgeving kan soms goed zijn voor de hersenen en zo kan je beter in slaapvallen.
Doe dit wel tijdelijk want het nadeel is dat je hersenen hier weer gewend aan kunnen raken dat je op de bank slaapt. Dit heeft tot gevolg dat je dan weer meer moeite hebt om in slaap te komen wanneer je in je bed ligt. Probeer daarom met medisch advies erachter te komen wat de oorzaak zou kunnen zijn van slapeloosheid.
Snurken
Misschien is dit geen ideale slaaphouding maar het kan wel degelijk helpen tegen snurken. Bij snurken worden de luchtwegen belemmerd omdat de tong en mondspieren naar achterin de keel gezakt zijn. Wanneer het hoofd hoger ligt dan het lichaam of je hebt de zijligging als slaaphouding dan kan het verminderd worden.
Op de bank kan je met je hoofd op de armleuning liggen zodat je in een schuine positie ligt. Doe hierbij wel je rug en nek ondersteunen anders kunnen er hier ook andere klachten ontstaan. Snurk je veel en heeft je partner er last van? Dan is bank slapen niet de beste oplossing. Probeer dan in bed een andere slaaphouding aan te nemen zoals op de zij slapen. Dit kan ook veel beter zijn omdat de spieren niet naar achteren zakken in de keel.
Maagzuur
Heb je last van maagzuur of reflux dan kan je meer last hiervan hebben als je op de rug slaapt of ligt. Ook dit kan verminderd worden als je hoofdeinde van het bed verhoogt word. Of je kan eventueel tijdelijk op de bank slapen met je hoofd op de armleuning.
Zoals bij alle voordelen hier eerder beschreven heeft dit het voordeel dat je hoofd hoger is dan het lichaam. Dit kan reflux en maagzuur verminderen maar een lange tijd in deze positie liggen kan wel voor rug- of nekpijn zorgen omdat het lichaam niet in een rechte lijn ligt en druk op de spieren en wervels staat.
Betere omgeving
Bij sommige uitzonderlijke situaties kan het zijn dat de slaapkamer niet de geschikte omgeving is om te slapen. Je zit bijvoorbeeld midden in de verhuizing of de temperatuur in slaapkamer is niet ideaal of er is teveel licht of geluid.
Dan kan de kamer waar de bank zich bevind beter zijn. Op de bank slapen is dan zeker tijdelijk mogelijk en kan dan misschien voor een betere nachtrust zorgen dan de slaapkamer. Zolang het niet langdurig is, dan hoeft het niet veel problemen op te leveren mocht je de bank klaar voor het slapen gemaakt hebben.
Er zijn ook speciale nekkussens of nekrol kussen die je kan gebruiken wanneer je een dutje op de bank of stoel wilt doen. Dit ondersteunt de nek beter en voor een korte tijd kan dit een goede oplossing zijn.
Nadelen
Bij de voordelen stonden ook verschillende nadelen beschreven. Want de houding die je op de bank aanneemt is bepalend of je wakker word met pijn of andere klachten. Als er constante druk op de nek is dan kan dit zorgen voor een pijnlijke of stijve nek.
Weinig ruimte
De ruimte op de bank is vrij beperkt als je hierop wilt slapen. Het kan daardoor moeilijker zijn om een goede slaaphouding te vinden waarbij het lichaam het minst belast word. Of je moet natuurlijk een slaapbank hebben waarbij het lichaam zich wel beter kan ontspannen.
Een bed is in het algemeen wel een stuk breder dan de bank en het is moeilijk om ’s nachts van houding te wisselen met beperkte ruimte. Dit kan ongemak veroorzaken of je kan hierdoor slechter slapen wat leidt tot een mindere slaapkwaliteit.
Rug- of nekpijn
Door de beperkte ruimte kan je pijn in de rug of nek krijgen als je een langere tijd in dezelfde houding ligt. Een matras is gemaakt om het lichaam en rug goed te ondersteunen maar een bank is hiervoor niet speciaal gemaakt. Hierdoor kan er meer druk en belasting op de rugwervels of nek ontstaan.
Als je met het hoofd op een hoge armleuning ligt kan dit zeker het geval zijn. Probeer daarom je lichaam goed te ondersteunen door een kussen voor de armleuning te leggen. Zo staat er minder spanning op de nek en lig je minder schuin.
Mocht je genoeg ruimte op de bank hebben probeer dan op je zij te slapen. Voor zijslapers heb je meestal al een hoger kussen nodig en dit kan hier voor minder problemen zorgen dan wanneer je op de rug slaapt met je hoofd op de armleuning.
Snel in slaap vallen op de bank
Dit heeft misschien niet veel met de bank te maken. Als je ouder word dan kan je ook bijna elke avond in slaapvallen op de bank. Dit kan verschillende oorzaken hebben en zo kan je vermoeid zijn door veel werken maar een hoge bloeddruk kan ook veel invloed hebben.
Regelmatig zie ik deze vraag voorbij komen dat dit ook problemen op kan leveren. In de relatie wel te verstaan. Want het komt soms in een relatie voor dat ze ’s avonds tv kijken willen kijken en dan elke keer valt de partner in slaap.
Of mocht je kinderen hebben dan kan de man bijvoorbeeld op de bank liggen na het eten en in slaap vallen. Dit is natuurlijk niet altijd bevorderlijk voor een relatie.
Mocht je partner of jijzelf last hebben dat je elke avond in slaap valt op de bank, dan is het misschien beter om advies te vragen aan een medisch expert. Het kan dus zijn dat het aan de hoge bloeddruk kan liggen, voeding of andere oorzaak. Het kan belangrijk zijn om hier achter te komen.
Tips voor slapen op bank
Als je ervoor kiest om enkele dagen op de b ank te slapen dan is het wel beter om een paar maatregelen toe te passen. Zo kan je een betere nachtrust krijgen en heb je lichamelijk ook minder belasting.
Minder geluid of licht
Probeer in de kamer zo min mogelijk geluid of licht te hebben. Vaak staat de bank in een kamer waar meerdere mensen kunnen komen. Hierdoor kan de kwaliteit van de slaap minder worden of val je moeilijker in slaap.
Ook met veel licht is het moeilijker om te slapen. Dit is natuurlijk ook wanneer je in een bed of slaapkamer ligt omdat het onderdeel is van een goede slaapomgeving. Eventueel kan je gebruik maken van een slaapmasker of oordoppen.
Slapen op de bank
Wil je een comfortabele houding creëren en het lichaam zo goed mogelijk te ontspannen, maak dan gebruik van een goed kussen en beddengoed. Gebruik geen sierkussen die je soms op een bank kan vinden. Maar gebruik een hoofdkussen die je normaal gesproken ook gebruikt op het bed.
Het materiaal van de bank is ook niet gemaakt om te slapen. Daardoor kan het ook niet altijd comfortabel zijn als je erop ligt. Leg daarom een dekbed over de bank. Dit voelt beter aan en houd ook de bank schoner.