Stijve nek na slapen

Het kan soms voorkomen dat je ’s ochtends wakker word en je voelt dat je last hebt van een stijve nek na slapen. Het hoofd is bij elke beweging pijnlijk en de nek voelt stijf aan. De rest van de dag kan je last van de symptomen blijven hebben. En kan je door de stijfheid niet makkelijk het hoofd bewegen zonder pijn. Het kan een aantal oorzaken hebben dat je last hebt van een stijve nek en hierover kan je meer lezen.

Stijve nek oorzaak

Nekstijfheid kan ontstaan doordat de spieren niet goed kunnen ontspannen of juist teveel spanning hebben gehad. Dit kan in verschillende omstandigheden gebeuren. Misschien heb je veel gesport en is tijdens de sport de nek teveel belast?

Of heeft de nek een lange tijd in een verkeerde houding gestaan. Misschien heeft bij het autorijden het raam opengestaan en de wind er langs gegaan. Door tocht kan er ook een stijve nek ontstaan.

Slaaphouding

Een verkeerde slaaphouding kan ook de oorzaak zijn van een stijve nek. Als het hoofd of de nek in een verkeerde hoek heeft gelegen ontstaat er een spanning op de wervels en spieren. Door deze druk kan het lichaam en nek niet goed ontspannen.

Heb je normaal gesproken hier geen last van dan kan het wezen dat dit eenmalig was. Als het meer voorkomt dan kan het matras of kussen de oorzaak zijn. Het kussen kan bijvoorbeeld te dik zijn en dan kan je nek te schuin liggen en niet goed ontspannen. Hierdoor kan je kan last hebben van een stijve nek na het slapen. Lees hier meer over kussens tegen nekklachten.

Onverwachte beweging

Een oorzaak zou ook kunnen zijn dat je tijdens de slaap een onverwachte beweging had. Misschien had je last van een droom of nachtmerrie en draai je plotseling het hoofd. Dit kan ook overdag gebeuren wanneer je ineens snel met je hoofd draait. Dit kan ook zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid of pijn in de schouders na het slapen.

Tijdens de slaap zijn dit de meest voorkomende oorzaken van en een stijve nek. Vaak is dit overbelasting of een onverwachte beweging. Soms kan het ook nog komen als er eerder last was van een blessure aan de nek.

Stijve nek verhelpen

Wat te doen tegen een stijve nek is waarschijnlijk de vraag wanneer je net wakker geworden bent. Het beste is om er snel bij te zijn want dit kan de klachten verminderen.

Dit kan je doen door het toepassen van bepaalde handelingen of huismiddelen om de stijve nek te verhelpen.

Stijve nek voorkomen
Het beste is om zo snel mogelijk een stijve nek te verkoelen.

Verkoelen

Verkoeling moet je als eerste doen. Wanneer je de nek verkoelt door een ijspack dan helpt dit om de zwelling te verminderen. Daarom wordt in veel gevallen bij blessures of andere aandoening als eerste de plekken koel gemaakt. Doe de coolpack ongeveer 10 tot 20 minuten tegen de nek aanhouden.

Warmte

Heb je al langere tijd van een stijve nek en je hebt al behandeld met een ijspack dan kan warmte ook goed zijn. Om je stijve nek zelf te verhelpen is warmte goed voor de spieren, deze worden namelijk ontspannen.

Je kan dit behandelen met een verwarmingskussen die je tegen de nek plaatst en dit ongeveer 10 tot 20 minuten doet. Je kan ook een warme douche of bad nemen. Warm water helpt ook goed voor de spieren te ontspannen, daarom is een bad ook erg geschikt en tevens helpt het voor de bloedsomloop.

Masseren

Om het te verhelpen kan je ook de stijve nek masseren. IJs en warmte kan goed helpen in de beginfase maar het kan ook zijn dat dit niet genoeg is. De stijve nek masseren kan zorgen voor betere verlichting van de symptomen.

Het beste kan je de nek maar ook de schouders masseren. Zo worden de spieren beter los gemaakt en kan je het ook beter strekken. Maar onthoudt één ding, doe nooit forceren. Dit kan de klachten verergeren en blijf je langer last houden van de nek. Het strekken zorgt ervoor dat het weer flexibeler wordt en zo kan je de nek en het hoofd beter bewegen. Voel je de pijngrens dan is het beter om te stoppen.

Pijnverlichting

Zijn de klachten in de nek te hinderlijk om te slapen of verschillende werkzaamheden te doen? Dan kan je ook een pijnstiller nemen die tijdelijk verlichting bieden aan nekpijn en andere symptomen. Het behandeld te stijfheid niet maar de klachten die ervan komen zijn dan iets minder.

Het kan ook verstandig zijn om enkele activiteiten uitstellen zodat je nek niet overbelast raakt. Je moet niet volledig rust nemen omdat dit de stijfheid kan verergeren. Maar de nek moet niet in aanraking komen met forceren en veel inspanning. Normaal gesproken is het binnen twee dagen wel flink verminderd maar het kan ook tot een week lang duren voordat alle symptomen weg zijn.

Stijve nek voorkomen

Over de oorzaak heb je al kunnen lezen en hoe je een stijve nek zelf kan verhelpen. Maar het is ook goed om te weten hoe je het beste een stijve nek kan voorkomen. Enkele kleine aanpassingen heb je hier misschien voor nodig. Deze tips tegen een stijve nek kunnen veel pijn en problemen verminderen.

Hoe moet je slapen?

Heb je misschien al last hiervan dan kan je de vraag hebben hoe moet je slapen met een stijve nek.

Doe zeker niet op je buik slapen want hierdoor kan je hoofd en nek niet goed rusten. Je hoofd ligt dan altijd naar links of rechts en hierdoor staat er spanning op de spieren.

Vrouw in slaap gevallen
Soms kan je in slaap vallen in een verkeerde houding.

Het is beter om te slapen op je rug. Dit is in de meeste gevallen een goede houding waar het lichaam zich goed kan ontspannen. De zijligging als slaaphouding is ook zeer geschikt als je last hebt van een stijve nek.

Goed kussen

Of je nu een rugslaper of een zijslaper bent, het kussen is erg belangrijk. Is het kussen te dun of te dik, dan kan het lichaam niet goed ontspannen en kan er druk op de wervels en spieren staan. Het is belangrijk dat het lichaam in een goede uitlijning ligt.

Slaap je op de zij dan kan je ook gebruik maken van een kniekussen. Dit zorgt ervoor dat de wervelkolom in een neutrale positie ligt met weinig belasting. Wanneer je op de rug ligt, kan je ook een kussen onder de knieën doen. Dit kan ook goed zijn voor een neutrale houding.

Het hoofdkussen is zeker ook belangrijk. Voor rugslapers kan een traagschuim kussen ook goed werken omdat dit vormt naar de hoofd en nek. Heb je een stijve nek door een lange reis met het vliegtuig of auto? Dan kan je ook gebruik maken van een nekkussen. Dit zorgt voor een goede ondersteuning voor de nek.

Een goed hoofdkussen tegen wakker worden met een stijve nek is de Athletic Pillow M line. Dit is een vlinderkussen wat vanwege de vorm en het traagschuim een comfortabele houding geeft. Het ondersteunt de nek waardoor de kans op stijfheid en pijnklachten verminderd.

Tocht en temperatuur

Het komt ook vaak voor dat je een stijve nek door tocht krijgt. Zeker als het warm is in de zomer en je maakt gebruik van een airco of ventilator. De wind kan dan direct op je lichaam staan en dan kan je een stijve nek en schouder krijgen.

De temperatuur op je slaapkamer is ook vrij belangrijk. Zorg dat dit een goede temperatuur is voor het slapen waarbij rond de 18 graden de ideale temperatuur is.

Stijve nek oefeningen

Wat je ook kan doen tegen een stijve nek zijn enkele oefeningen. Heb je al meer geprobeerd zoals je bij het kopje ‘verhelpen’ kan lezen en je hebt nog steeds last? Dan kan je een aantal oefeningen doen die goed zijn tegen stijfheid en zorgen voor soepelere spieren.

Een acute stijve nek kan je proberen om de nek losser te maken. Dit kan je doen met behulp van een handdoek of door verschillende rek- en strekoefeningen. Dit zorgt ervoor dat de spieren zich beter kunnen ontspannen. Hieronder kan je een video kijken met oefeningen die je kunnen helpen.

Video:

Wat je kan doen tegen een stijve nek kan je ook goed zien in deze video. Hier vind je oefeningen die de symptomen kunnen verlichten. En vergeet niet, doe nooit forceren.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie