Stofluis in bed

Heb je zojuist stofluis in bed of slaapkamer ontdekt? Of weet je het nog niet zeker of het een stofluis of bedwants is? Dan is het goed om te weten hoe je het beestje kan herkennen en het beste moet aanpakken. Zo kunnen namelijk voortplanten en in grote aantallen in het huis bevinden.

Stofluis in bed herkennen

Stofluis zijn kleine witte beestjes maar kunnen ook grijs tot lichtbruin van kleur zijn. Ze bevinden zich vaak op vochtige plekken met een hoge luchtvochtigheid zoals in de badkamer, kelder of andere plekken. Het is ook mogelijk dat je stofluis in bed tegenkomt wanneer de luchtvochtigheid in slaapkamer te hoog is. Ze kunnen zich dan in het matras bevinden wat ook een vochtige plek kan zijn.

Er zijn verschillende soorten stofluizen waar ook het uiterlijk en kleur van kan verschillen. De meeste soorten hebben wel typische kenmerken die bij een luizensoort horen namelijk:

 • Grote, brede kop met 2 voelsprieten.
 • De ogen bevinden zich aan de zijkant van de kop.
 • 6 pootjes en bewegen zich schokkend voort.
 • Meestal zijn ze wit tot een grijs/bruine kleur.
 • Totale lengte 2-4mm lang.
 • Sommige soorten hebben vleugels.

Zijn stofluizen gevaarlijk?

De stofluis is niet gevaarlijk en richten in het algemeen niet veel schade aan. Stofluizen kunnen niet bijten of steken en voeden zich dus niet met menselijk bloed. Het voedsel bestaat namelijk uit schimmels of ander plantaardig materiaal. Grote aantallen kunnen wel schade aanrichten aan boeken, schilderijen of andere producten.

Ze kunnen wel aanwezig zijn op papier zoals boeken maar dit komt voornamelijk omdat de luchtvochtigheid te hoog is. Dit verklaart ook waarom je ze ook op of in voedingsmiddelen kan aantreffen. Dit betekent namelijk dat er schimmel op de voedingsmiddelen kan zitten of dat het niet lang meer zal duren voordat het beschimmeld.

Hoewel de stofluis niet gevaarlijk is kan het wel een onplezierig idee zijn dat er veel ongedierte aanwezig zijn. Het is dan belangrijk om de oorzaak aan te pakken zodat ze niet verder voortplanten. Zeker wanneer je stofluis in bed, matras of slaapkamer hebt.

Stofluis in bed
Afbeelding van een stofluis

Stofluis of bedwants

Heb je zojuist een beestje in bed aangetroffen? En twijfel je welk soort het is? Hieronder vergelijken we de kenmerken en kun je zijn of het een stofluis of bedwants is. Zo kun je sneller de oorzaak vinden en ook het ongedierte bestrijden en erger te voorkomen. Hieronder vind je een lijstje en zie je of het een stofluis of bedwants is. Verderop in het artikel is er ook nog een video over het identificeren en bestrijden.

Stofluis

 • Wit tot licht grijs/bruine kleur.
 • Grote brede kop met 2 voelsprieten.
 • Verplaatsen snel op een schokkende manier. Of hebben soms vleugels.
 • Ongevaarlijk voor de mens en kan niet bijten.

Bedwants

 • Roodbruine kleur.
 • Erg dun en plat.
 • Kan alleen kruipen.
 • Kan bijten en zich voeden met mensenbloed.
 • Nimfen hebben een witte kleur of rood wanneer het bloed binnen heeft.
Stofluis of bedwants
Een volwassen bedwants.

Oorzaak van stofluis in slaapkamer

Wanneer er stofluizen in huis aanwezig zijn is vaak de oorzaak dat de luchtvochtigheid te hoog is. Ze leven namelijk van schimmels die in vochtige ruimtes aanwezig zijn. De meeste plekken waar stofluizen aanwezig zijn, is de badkamer, kelder of plekken waar veel plantaardig materiaal is zoals hout of papier en karton.

Het is zeker ook mogelijk dat de stofluis in slaapkamer bevind. Als de luchtvochtigheid in het hele huis te hoog is, kan ook de slaapkamer een ideale plek zijn voor stofluizen. Zeker als er te weinig wordt geventileerd kan het matras vochtig zijn na het slapen. Een mens verliest veel vocht per nacht waardoor het matras en bed al vochtig is. Als ook de luchtvochtigheid in de slaapkamer hoog kan er schimmelvorming in het matras vormen. Dit is een ideale leefomgeving voor ongedierte zoals de stofluis.

De temperatuur in slaapkamer of huis heeft ook een grote invloed of de stofluizen zich kunnen voortplanten. Wanneer de temperatuur tussen de 20-25 graden is en er een hoge luchtvochtigheid is van meer dan 70% is dit een ideale leefomgeving voor voorplanting. Als de slaapkamer ook altijd wat warmer is kan ook het matras een goede plek wezen voor de stofluizen.

Stofluis bestrijden

Het belangrijkste om stofluizen te bestrijden is om de luchtvochtigheid in de slaapkamer en huis te verlagen. Dit is de beste manier om stofluis te verminderen omdat ze anders nog steeds aanwezig kunnen zijn als de luchtvochtigheid hoog is. Dit is de meest effectieve manier om de stofluis bestrijden.

Dit kun je doen om de plekken te zoeken waar schimmel aanwezig is en de oorzaak aan te pakken. Wanneer je materialen aantreft waar veel stofluizen aanwezig zijn kun je deze het beste opruimen. Zorg ervoor dat er geen leidingen lekken in de badkamer of kelder en maak de vochtige ruimtes droog. Bevindt de stofluis in bed en matras? Dan kan het matras reinigen en bed verschonen ook goed zijn om de schimmelvorming tegen te gaan.

Het is wel belangrijk om niet de ruimtes schoon te maken met water. Hiermee maak je het juist weer vochtiger en is dit ideaal voor stofluizen. Het is beter om veel te ventileren want ventilatie in huis is belangrijk om de vochtigheid te verminderen. Of het gebruik van een luchtontvochtiger of airco is een goede manier om dit te doen.

De stofluis kan zich ook bevinden in kieren en naden waar je moeilijk bij kan komen. Hiervoor gebruik je een spray wat effectief is tegen stofluis bestrijden. Hou er wel rekening mee dat de luchtvochtigheid verlagen hoge prioriteit heeft omdat anders de stofluizen terug kunnen komen. Alleen de spray gebruiken is niet genoeg omdat de oorzaak niet aangepakt wordt.

Wist je dat er ook zilvervisjes in bed kan aantreffen als de luchtvochtigheid in de slaapkamer hoog is? Deze beestjes leven ook op vochtige plekken in huis.

Stofluis in bed en huis voorkomen

De luchtvochtigheid moet omlaag om stofluis in bed, slaapkamer of huis te voorkomen. Dit kun je doen door regelmatig te luchten en nadat je uit bed gaat even de ramen openzetten. Zorg er dan ook voor dat het matras en bed goed kan luchten door het dekbed op te schudden en gevouwen op het voeteneinde leggen.

Blijft de luchtvochtigheid in huis hoog en is er moeilijk een goede oplossing te vinden in de vochtige ruimtes. Dan kan een luchtontvochtiger hiervoor zeer geschikt zijn. Dit apparaat voert het vocht in de lucht af totdat het op een normaal niveau is en er geen schimmelvorming meer plaats vind.

Wanneer er veel boeken in huis zijn en je hebt last van vochtige ruimtes, dan is een plastic opbergbak een goede oplossing om schade van vocht of ongedierte te voorkomen. De stofluis bevindt zich ook vaak tussen papier en karton wat nu niet mogelijk is.

Kom je stofluis in voeding tegen? Dan kan het verpakken van deze voedingsmiddelen ook aanpassen dat er geen beestjes bij kunnen. Aangebroken verpakkingen kun je in een luchtdichte en afgesloten opbergbakken doen. Dit is beter voor de kwaliteit van de voeding maar ook heb je minder kans op schimmels en dat er geen stofluis in de dozen kunnen komen.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

3 gedachten over “Stofluis in bed”

 1. Hoe dood je een stofluis effectief? Ik gebruik spuit alcohol direct op de stofluis. Volgens mij is de stofluis dan direct dood. Maar deze manier is natuurlijk niet effectief. Je kan moeilijl op rlke stofluis alcohol spuiten. Ik heb ook hete stoom gebruikt. Met een stoom apparaat. Door de hitte gaan ze ook dood. Maar de luchtvochtigheid gaat dan wel omhoog in de kamer. Ook niet effectief. Maar wat doodt de stofluis dan wel effectief?

  Beantwoorden
 2. Hallo, ik zoek al de hele tijd achter een antwoord als de stofluizen op je komen in je slaap of als ze in je kleren gaan deze antwoorden krijg ik nergens kan iemand mij dit vertellen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie