Tapijtkever in bed

Heb je een tapijtkever in bed aangetroffen? Of een beestje wat hierop lijkt? Het is belangrijk om gelijk actie te ondernemen om een eventuele plaag te voorkomen. In dit artikel lees je meer over de oorzaak, bestrijden en voorkomen van tapijtkevers.

Wat zijn tapijtkevers?

De tapijtkever is te herkennen aan het schild wat een zwart/bruine kleur heeft met witte vlekjes en behoort tot de familie van spekkevers. De gewone tapijtkever larven zijn harig en ook vrij eenvoudig te herkennen en kunnen soms in bed bevinden. Ze voelen zich aangetrokken tot dierlijk materiaal en vaak worden daar ook de eitjes gelegd zodat er een plaag kan ontstaan. Een volwassen tapijtkever in bed is ook mogelijk maar ze hebben de voorkeur voor stuifmeel en ander voedsel buiten en leggen alleen eitjes binnenshuis.

Kan een tapijtkever in bed leven?

Je zult niet vaak een volwassen tapijtkever in bed tegenkomen omdat dit geen goede leefomgeving is. Het bevindt zich meestal buiten op bloemen waar ze stuifmeel eten. Eigenlijk is de enige reden dat een tapijtkever in huis, slaapkamer of bed binnen gaat is om eitjes te leggen waar na enkele weken harige larven uitkomen.

Tapijtkever
Tapijtkever leeft meestal buiten.

De tapijtkever larven die uit deze eitjes komen kunnen wel in bed leven. Zeker wanneer er een deel van het beddengoed bestaat uit dierlijke stoffen dus wol, zijde of veren. Dit is voedsel voor een tapijtkever larve waardoor deze in bed kunnen leven. Als het bed ook resten heeft van voedsel of oliën trekt dit ook de larven van een tapijtkever aan.

Kunnen tapijtkevers bijten?

Tapijtkevers bijten of steken geen mensen. Ze eten alleen resten van dode dieren of insecten en kunnen zich nuttigen aan dierlijk materiaal. De tapijtkever larve steekt of bijt ook niet maar heeft lange haren waar sommige mensen een allergische reactie van krijgen. Zie je toch beten op je lichaam die je ’s nachts in bed hebt opgedaan? Dan is dit geen tapijtkever maar zou je last van bedwantsen of vlooien in bed kunnen hebben.

Verschil tapijtkever en bedwantsen?

Wanneer men zwarte beestjes in bed aantreft kan dit ook soms als bedwantsen gezien worden. Of bij het zien van een larve van een tapijtkever in bed kan er soms verwarring zijn. Daarom is het belangrijk om het verschil tussen tapijtkevers en bedwantsen te weten. Een bedwants kan namelijk wel beten en voedt zich met bloed en wil je liever niet in je slaapkamer ontdekken. Een tapijtkever voelt zich niet aangetrokken tot mensen zoals je al eerder hebt kunnen lezen. Maar het kan wel schade geven aan verschillende materialen.

Een tapijtkever heeft een zwarte of bruine kleur met vaak witte vlekjes. Volwassen bedwantsen hebben een rood / bruine kleur. Mocht de kleur geen zekerheid geven dan geeft de vorm meer duidelijkheid. Een bedwants is erg dun en plat terwijl de tapijtkever boller is vanwege het harde schild en de vleugels die hieronder zitten.

De nimfen van bedwantsen zijn wit van kleur en zijn doorschijnend. Dit houdt in zodra ze bloed binnen krijgen de kleur verandert naar rood. Tapijtkevers hebben larven en deze zijn eenvoudig te herkennen omdat ze harig zijn. Ook de larven bijten niet maar mensen kunnen wel allergisch zijn van de haren van een tapijtkever larve.

Tapijtkever

  • Zwart of bruine kleur met witte vlekjes.
  • Bolvormig vanwege hard schild.
  • Heeft ook vleugels en kan dus vliegen.
  • Bijt of steekt niet.
  • De larven zijn harig.
Tapijtkever
Dit is een gewone tapijtkever.

Bedwants

  • Roodbruine kleur.
  • Erg dun en plat.
  • Kan alleen kruipen.
  • Kan bijten en zich voeden met mensenbloed.
  • Nimfen hebben een witte kleur of rood wanneer het bloed binnen heeft.
tapijtkever of bedwants
Een volwassen bedwants is dun en heeft een roodbruine kleur.

Oorzaak tapijtkever in bed

De oorzaak van een tapijtkever in bed kan zijn dat het beddengoed deels wol, zijde of veren bevat. De tapijtkever komt alleen binnenshuis om eitjes te leggen in objecten waar ook dierlijk materiaal in verwerkt is. Maar ze kunnen de eitjes ook stoffen materiaal leggen zoals kleding of tapijten wat de naam van de kever al doet vermoeden.

Wanneer je tijdens een warmere dag het raam open doet kunnen tapijtkevers naar binnen vliegen en dan eitjes leggen in bed of slaapkamer. De volwassen tapijtkevers gaan dan weer meestal naar buiten omdat ze de voorkeur geven voor bloemen met stuifmeel. Later kunnen er uit de eitjes wel tapijtkever larven komen waar het bed wel een goede leefomgeving voor is.

Wat ook vaak voorkomt is dat er vogelnesten op of tussen het dak zijn. Dit is ook een ideale omgeving voor tapijtkeverlarven. Er is daar veel dierlijk materiaal te vinden waardoor deze larven goed kunnen ontwikkelen. Zodra deze een volwassen tapijtkever worden kunnen ze zich verder in huis verplaatsen door naden, kieren en scheuren. En gaan ze op zoek naar een goede plek om eitjes te leggen waardoor ze misschien in de slaapkamer terecht komen.

Hoe sporen van tapijtkever herkennen?

Het kan zijn dat je een tapijtkever in bed of huis bent tegengekomen. Ze kunnen dan al eitjes hebben gelegd maar het hoeft nog niet. Vind je een tapijtkever larve in bed of ander stoffen materiaal, dan kan het wel een serieus probleem worden. Ze kunnen namelijk tot wel 100 eitjes tegelijk leggen wat dus betekent dat er een potentiele plaag kan ontstaan. Op tijd handelen is hier wel een vereiste.

tapijtkever larve in bed
Een tapijtkever larve.

Je hoeft niet altijd eerst de tapijtkever in levende lijve aan te treffen maar zie je overal kleine gaatjes in kleding, beddengoed of tapijten. Voornamelijk dierlijk materiaal is aantrekkelijk en beschadigen de larven van de tapijtkever het materiaal. Ze geven de voorkeur voor donkere plekken en zijn daarom sneller te vinden aan de onderkant van tapijten of zitten ze in de kledingkast. Dit komt vaker voor dan dat je ze in bed aantreft.

HG Spray

HG X Spray tapijtkever

  • Spray tegen tapijtkever en larven
  • Werkt tegen al het kruipend ongedierte
  • Ruikt en vlekt niet
  • 6 tot 8 weken werkzaam

Tapijtkever in slaapkamer bestrijden

Zie je toch een tapijtkever of larve in bed? Dan kan je het beste het bed verschonen en stofzuigen om zo het ongedierte te verwijderen. Zeker met dierlijk materiaal is een grondige schoonmaak van belang omdat het misschien eitjes of larven kan bevatten.

Het kussenslopen, lakens en dekbedovertrek wassen is zeker nodig. Maar het kan ook beter zijn om het kussen of dekbed te wassen wanneer dit mogelijk is. Niet elk materiaal kan je wassen, hierover kan je meer lezen op de pagina’s: kussen wassen en dekbed wassen. Eventueel kan je deze ook stofzuigen mocht je dit liever willen.

Het matras en frame en hoofdeinde van het bed doe je vervolgens ook goed stofzuigen. En zeker ook de onderkant van het matras omdat ze zich vaak op donkere plekken verstoppen. Heb je vloerbedekking, een vloerkleed of tapijt in de buurt van het bed, dan kunnen er hier ook sporen van tapijtkevers in zitten. Goed stofzuigen of eventueel wassen is belangrijk.

Tapijtkever bestrijden met HG spray is ook mogelijk. Deze spray is geschikt voor kruipend ongedierte zoals de tapijtkever larve. Het heeft een langdurige werking en kun je in de kieren en naden spuiten maar ook achter of onder meubels en kasten. De tapijtkever bestrijden HG spray is een goede aanvulling voor moeilijk bereikbare plekken.

Tapijtkever in bed voorkomen

Iedereen wilt natuurlijk tapijtkevers in bed voorkomen maar je hebt hier niet altijd invloed op. Tijdens de warmere dagen kan er soms wel eens een raam of deur openstaan waardoor er een tapijtkever naar binnen kan vliegen. Maar er zijn ook andere manieren om tapijtkevers te voorkomen.

  • Tapijtkevers bevinden zich vaak in vogelnestjes onder het dak. Met het aanbrengen van vogelwering voorkom je dat er nesten onder dakpannen, panelen of dakgoot gemaakt worden. Heb je hier al last van, dan is het beter om zo snel mogelijk de nesten te verwijderen.
  • Het ongedierte komt vaak via naden, kieren of scheuren in de muur of het dak naar binnen of kan verspreiden door het huis. Dit probleem oplossen en dichtmaken kan ook tapijtkevers in huis voorkomen.
  • Dode insecten of andere dieren in huis of tuin trekken ook tapijtkevers aan. Ruim deze altijd op zodat er geen plaag van beestjes kan ontstaan.
  • Kom je een tapijtkever larve in bed of andere plaats tegen? Het is belangrijk om dan gelijk actie te ondernemen en zeker het huis grondig te stofzuigen. Zo kan je voorkomen dat er een plaag kan ontstaan.

We hebben ook artikelen geschreven over ander ongedierte zoals oorworm in bed of zilvervisjes in bed.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

6 gedachten over “Tapijtkever in bed”

  1. Ik word elke dag gebeten door of Bedwants of vlooien (weet niet wat het is), foto’s naar Rentokil gestuurd en die geven aan dat het Tapijtkevers zijn. Ik heb dikke bulten op een rij met een zwart puntje in het midden, sommige lijken weer op muggenbulten. Tapijtkevers bijten niet, maar door de haren kan er een allergische reactie ontstaan. Ik word er moedeloos van want het gaat maar door en door, stofzuig elke dag. Heel frustrerend!

    Beantwoorden
    • En zie je wel eens wat in je bed dan? Je kunt een wit hoeslaken op je bed leggen en dan zou je inderdaad de tapijtkeverlarve moeten kunnen ontdekken. Ik vond ze vandaag ook in mijn bed ( en eronder). Ik heb de larve gefotografeerd en door de app gehaald en die vertelde me dat het een tapijtkeverlarve was. Vandaar iedere keer gaatjes in mijn beddegoed. We hebben een schapenwollen dekbed, daar zullen ze wel op af gekomen zijn. Je kunt natuurlijk sprayen en kijken of dat helpt.

      Beantwoorden
    • Ik heb gelezen en begrepen, dat er een bron is. Bv een vogelnest, of een muizennest, of riolerings/ vochtproblemen. In mijn zoektocht ben ik al verschillende problemen tegengekomen, die opgelost zijn.

      Helaas heb ik nog geen goede bestrijder gevonden die dit serieus oppakt..

      Beantwoorden
    • Zijn dat niet vlooienbeten? Die hebben puntje in een bult.. Ik heb betere ervaringen met KAD. Die zijn heeeel precies, maar ook duur: 95 euro. Dan weet je wel, dat je goed bestrijdt. Bespaart weer geld..

      Beantwoorden
    • Beste lezers,

      Zelf heb ik al maanden last van jeuk en bultjes. Nu heb ik 1 beestje gevonden wat uit eindelijk een tapijtkever larf blijkt te zijn. Kunnen we zo veel schade aan richten dat ik niet kan slapen van de jeuk?

      Beantwoorden

Plaats een reactie