Ideale temperatuur in slaapkamer

Iedereen heeft een eigen voorkeur voor de temperatuur in de slaapkamer. Zo kan de één van een koude slaapkamer houden terwijl de ander het snel koud heeft en comfortabel voelt in een hogere temperatuur. In dit artikel gaan we verder in op wat de ideale temperatuur is in de slaapkamer.

Beste temperatuur om te slapen

De ideale temperatuur in slaapkamer is rond de 18 graden. Hier mag je iets boven of onder zitten om comfortabel te kunnen slapen en een gezonde nachtrust te krijgen. Tussen de 15.5 en 19.5 graden heb je een ideale slaapomgeving waardoor het niet te koud of te warm is in de slaapkamer.

Wat de beste temperatuur in de slaapkamer is heeft te maken met je temperatuurregeling van het lichaam. Wanneer je op bed ligt koelt het lichaam af en voordat je wakker wordt produceert het lichaam weer meer warmte. Als de kamertemperatuur te koud of te warm is kan dit ook de invloed op de regeling van het lichaam hebben. Zo kun je hierdoor slechter in slaapvallen of slaap je hierdoor onrustiger.

Temperatuur baby slaapkamer

In de slaapkamer van een baby is een goede temperatuur ook van belang. Hiervoor geldt ook de ideale temperatuur van 15.5 tot 19.5 graden. Of het nu een peuter, kind of volwassene is, de comfortabele kamertemperatuur blijft hetzelfde. Al is het mogelijk om bij jonge baby’s de temperatuur iets hoger te doen met een graad of twee.

Baby’s kunnen namelijk nog niet zo goed de temperatuur regelen als bij volwassenen. En volwassenen hebben vaak ook meer dekens om het warm te krijgen. Bij baby’s is dit ook nog niet mogelijk om geen risico’s te lopen en vermijdt ook het risico op oververhitting.

Als je voelt dat de huid van de baby warm of zweterig is dan kan de temperatuur in de slaapkamer te hoog zijn.

temperatuur slaapkamer baby
Zeker voor pasgeboren baby’s is het belangrijk om de juiste temperatuur in de slaapkamer te hebben.

Waarom is een goede temperatuur belangrijk?

Een comfortabele temperatuur in de slaapkamer is belangrijk waardoor je een goede nachtrust krijgt. Ook heeft een koele slaapkamer een aantal voordelen naast het slapen.

Te warme slaapkamer

Wanneer de slaapkamer te warm is dus boven de optimale temperatuur van maximaal 19.5 graden slaap je onrustig. Dit heeft ook invloed op de slaapfases en veroorzaakt een afname van de REM-slaap. Dit is een belangrijke fase in de slaapcyclus waar de langzame slaap mee bedoelt word. Het gevolg is dat minder diep slaapt en voel je de volgende dag meer vermoeid en prikkelbaar. Of kan je een tijdje wakker liggen vanwege doorslaapproblemen. Bovendien herstelt het lichaam minder snel tijdens de slaap en heeft het invloed op onze geheugen en leervermogen.

Te koude slaapkamer

Is de temperatuur in de slaapkamer 12 graden of minder dan heeft dit ook een negatieve invloed op het slapen. Zo val je minder snel in slaap maar ook kun je sneller wakker worden. Het is beter om in een frisse slaapkamer te slapen dan in een te warme omgeving. Maar het is dan wel afhankelijk of je de juiste dekens of middelen gebruikt zodat het lichaam niet te veel afkoelt tijdens de slaap.

Voordelen koele slaapkamer

Misschien heb je wel een dik donzen dekbed maar het kan beter zijn om de slaapkamer rond de ideale temperatuur van 15.5 tot 19.5 graden te krijgen. Valt de temperatuur in de slaapkamer wel tussen deze graden dan kan dit ook als een koele slaapkamer worden beschouwd. Dit kent ook voordelen voor de nachtrust mocht het niet te koud worden.

  • Je valt sneller in slaap omdat het lichaam ook de temperatuur optimaal kan regelen en ondersteunen in het verkoelen van het lichaam.
  • Je blijft ook langer in slaap omdat je lichaam ontspannen kan slapen zonder dat je teveel gaat nachtzweten en hierdoor onrustig slaapt.
  • Melatonine productie verhoogt. Dit is een natuurlijke stof die een positieve invloed heeft op de nachtrust. Bovendien zorgt dit ervoor dat het verouderingsproces vertraagd. Dit heeft onder andere minder rimpels tot gevolg.
  • Stofwisseling werkt beter. Wanneer de temperatuur in de slaapkamer wat koeler is heeft het lichaam meer calorieën nodig om de temperatuur van het lichaam te regelen. Hierdoor werkt de stofwisseling beter wat ook positief effect heeft op het voorkomen van verschillende ziekten zoals diabetes. Het is natuurlijk nu niet de bedoeling dat je in een ijskoude slaapkamer moet gaan slapen.

Tips om slaapkamer koeler te maken

Om een frisse of koude slaapkamer te krijgen heeft dus voordelen. Dit kan tijdens de zomer soms wel lastig zijn.

Hier zijn enkele tips waardoor je de temperatuur in de slaapkamer toch comfortabel kan maken:

  • Gebruik niet teveel de verwarming op de slaapkamer ook tijdens de winter. Zo blijft het lekker fris en verwarming zorgt voor een droge lucht waardoor je een droge mond kan krijgen wat ook niet ideaal is om te slapen.
Ventilator
Een losse ventilator of aan het plafond kan de slaapkamer afkoelen.
  • Ventilatie is belangrijk. Zorg dat je ’s nachts een goede ventilatie heeft door een raam open te zetten.
  • Wanneer je ook de deur van de slaapkamer open laat staan dan kan de een klein briesje voor een verlaging van de temperatuur zorgen.
  • Een ventilator is ook ideaal tijdens de warme dagen.
  • Gebruik het juiste dekbed die geschikt is voor het seizoen.

Airco en slaapkamer temperatuur

De temperatuur in de slaapkamer kan door een airco ook goed geregeld worden. Alleen doe dan geen groot verschil met buiten omdat dit verkoudheid kan veroorzaken. Maximaal 5 graden verschil kun je doen maar misschien is dit niet voldoende om de ideale temperatuur in de slaap kamer te krijgen. Vooral in de warme klimaten zal die niet altijd mogelijk zijn maar het is beter dan dat je er ziek van kan worden door het grote verschil.

Ook heeft de airco nog een groot nadeel dat de luchtvochtigheid naar beneden gaat. Droge lucht is niet goed voor de longen en kan ook irritaties aan de ogen, neus en keel veroorzaken. Dit is ook vaak de oorzaak dat een droge mond ’s nachts hebt wanneer je wakker word. En het heeft ook regelmatig onderhoud nodig en gebruikt veel stroom waardoor een ventilator misschien een gezondere en goedkoper alternatief is.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://repository.ubn.ru.nl/handle/2066/54864
https://www.healthline.com/health/sleep/best-temperature-to-sleep

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie