Tomatensap voor het slapen

Tomaten of tomatensap heeft een goede werking op onze slaap? In onze zoektocht naar natuurlijke middelen die onze slaap bevorderen komen we ook uit op tomaten(sap). Voornamelijk de tomatensap zou de nachtrust kunnen verbeteren. Daarom gaan we ons er verder in verdiepen waardoor dit komt.

Tomaten en slapen

Tomaten dus ook tomatensap bevatten veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die gunstig zijn voor ons lichaam. Ook heeft het verschillende stoffen die van invloed zijn op onze slaapcyclus. De twee belangrijkste stoffen zijn: Tryptofaan en Lycopeen. Wanneer je tomatensap voor het slapen gaan drinkt, kan het zeker resulteren in een kwalitatief goede slaap.

Misschien wist je het al, maar in vliegtuigen is tomatensap ook altijd populair. Dit heeft natuurlijk zijn reden want zeker op de lange vluchten kan tomatensap gunstig zijn. Het helpt met het ontspannen van het lichaam en kan je er mogelijk sneller en beter in slaap vallen.

Tryptofaan

In de tomaten is een hoog aantal tryptofaan te vinden. In het lichaam zorgt tryptofaan dat de productie van melatonine word verhoogt. Melatonine is belangrijk voor de gehele slaapcyclus. Omdat deze alles reguleert omtrent slapen en dit kan zeker helpen tegen slapeloosheid of slecht slapen.

Wanneer je tryptofaan binnen krijgt dan kan je sneller slaperig voelen en zo val je sneller in slaap. En de slaap wordt kwalitatief beter want je slaapt rustiger en dieper en bovendien langer. Deze stof kan je ook vinden in andere voedingsmiddelen zoals een banaan.

Lycopeen en tryptofaan zorgen ook voor dat je lichaam minder stress heeft. En wanneer je minder stress heeft dan kan het lichaam beter ontspannen. Dit helpt natuurlijk ook ’s avonds voordat je naar bed gaat. Hierdoor lig je minder lang wakker en val je sneller in slaap.

Zelf tomatensap maken is het beste
Zelf tomatensap maken is het beste.

Lycopeen

Lycopeen is het andere ingrediënt die helpt met het slapen. Dit is een antioxidant dat naast slapen ook heel gunstig is voor de huid, bloedsomloop en verlaagt de cholesterol. Zeker in combinatie met tryptofaan kan het een positief effect hebben op de slaap.

Tryptofaan werkt sneller dan lycopeen waardoor dit meer voor de langere termijn goed werkt. Mensen met slaapproblemen of slapeloosheid hebben vaak een lager niveau in lycopeen. Door structureel meer van deze stof in te nemen kan ook de moeite van het in slaap vallen verminderen.

Tomaten eten of sap drinken?

Misschien wil je nu dus tomaat toevoegen aan je dieet omdat je bijvoorbeeld de slaap wilt verbeteren. En dit wil je zo optimaal mogelijk doen en is de vraag ontstaan wat er nu eigenlijk beter is. De tomaat of het sap van de tomaat?

Het sap wordt natuurlijk uit de tomaat gewonnen, dus misschien lijkt er weinig verschil in te zitten. Maar dit is niet juist omdat de concentratie in sap veel hoger is. Wil je het meeste effect hebben, dan is een glas tomatensap de beste keuze.

Maar het hangt nog van andere factoren af. Want lycopeen is ook de kleurstof die de tomaat rood maakt. Dit houdt in dat hoe roder de tomaat is, hoe meer lycopeen het bevat.

Heb je last van slapeloosheid of kom je moeilijk in slaap? Kies dan voor zo rood mogelijke tomaten. Soms zie je nog wel eens tomaten die lichtrood zijn of tegen geel/oranje aan zitten. Deze hebben een stuk minder van het stofje wat juist het meest effect geeft.

Biologische groenten en fruit zijn bijna altijd beter omdat ze vaak rijker zijn in voedingsstoffen. Probeer daarom ook hiervoor te kiezen. Zeker als je zelf tomatensap wilt maken dan is dit de meeste gezonde keuze.

Tomaten rood
Dieprode tomaten bevatten meer lycopeen.

Naast de tomaten eten of er sap van maken kan je natuurlijk ook soep maken. Dit kan ook erg gezond zijn wanneer je dit zelf doet en de juiste ingrediënten kiest. Zo zijn er mogelijkheden genoeg die je kunt aanpassen in je dieet.

Wat ook bekend is dat wanneer je tomaten doet koken dit zorgt voor een snellere opname van lycopeen. En wanneer je een beetje olijfolie toevoegde, resulteerde dit in een snellere opname.

Moeite met slapen? Probeer ook eens een gember– of kurkumathee voor het slapen gaan. Ander fruit zoals een kiwi of banaan hebben ook veel slaap bevorderende stoffen die gunstig zijn voor een goede nachtrust.

Tomatensap gezond?

Het is mogelijk om kant en klare tomatensap te kopen. Maar je kan ook zelf tomatensap maken. Dat laatste is in de meeste gevallen een stuk beter en gezonder. Zo weet je wat je zelf toevoegt en je kan kiezen voor biologisch.

Wanneer je een tomatensap bijvoorbeeld in de supermarkt koopt dan kunnen er ook een aantal toevoegingen in verwerkt zijn. Dit kan per merk verschillen maar dit kunnen toegevoegde suikers, conserveermiddelen of zout zijn. Omdat ze de smaak zo lekker mogelijk proberen te maken. Maar hiermee kan het wel minder gezond worden.

Ook de merken die vermelden dat het geen toegevoegde suikers of conserveermiddelen bevat zoals de tomatensap van Appelsientje. Alleen het zoutgehalte in de tomatensap is wel een stuk hoger dan wanneer je zelf tomatensap maakt. Dus laat de tomatensap van Appelsientje of andere merken staan. En maak zelf jouw gezonde tomatensap. Hiermee kan je eventueel ook nog andere gezonde dingen toevoegen die je zelf wilt.

Tip: Drink de tomatensap één uur voordat je gaat slapen. Anders is het mogelijk dat je ’s nachts naar de wc moet en dat je nachtrust wat minder word.

Zelf sap maken

Wil je zelf tomatensap maken? Hier vind je een video met een voorbeeld hoe je dit zou kunnen doen. Er zijn hier verschillende methodes voor. Zo kan je ook tomaten in de blender doen en heb je zelf de keus of je zout toevoegt.

Tomaten en afvallen

Als je wilt afvallen dan kunnen tomaten ook mee helpen in de strijd tegen de kilo’s. Tomaten hebben weinig calorieën maar kunnen wel veel voordelen bieden. Het maakt niet uit of je de tomaten rauw, gekookte of op welke manier dan ook nuttigt.

Misschien vind je dit lastig klaar te maken en ga je voor een tomatensap. Wanneer je dit in de avond doet, dan kan tomatensap drinken voor het slapen ook voor een betere nachtrust zorgen.

Tomaten hebben ook een gunstige werking op de bevordering van de hormonen die invloed hebben op de vetafbreking en stofwisseling. Hierdoor zou je kunnen afvallen maar dit hangt wel af van wat de andere voeding in het dieet is.

Tomaten kunnen een prima vervanger en toevoeging zijn voor andere voedingsmiddelen die minder gezond zijn. Maar het wilt niet zeggen dat je alleen door tomaten dan kan afvallen. Maar tomaten kunnen ook een voller gevoel geven zodat je minder snel honger hebt en meer gaat eten. Hiermee laat je misschien andere dingen staan en krijg je minder calorieën binnen.

Als je wilt afvallen dan zijn zongedroogde tomaten iets minder gezond. Deze worden in olijfolie gedrenkt en hierdoor gaan er een deel van de vitamines verloren. Het voordeel van zongedroogde tomaten is wel dat ze makkelijker te eten zijn als snack. En door de olijfolie neem je sneller de stoffen op in je lichaam.

Voordelen van tomaten:

Het is nu wel duidelijk dat tomaten een goede invloed hebben op onze slaap. Maar buitenom slapen en afvallen zijn er nog meer voordelen. Hieronder vind je enkele belangrijke voordelen.

  • Goed voor bloed. Tomaten bevatten veel kalium. Dit is bloeddruk en cholesterol verlagend. Het zorgt ook voor een betere bloedcirculatie waardoor de afvalstoffen beter verwerkt kunnen worden.
  • Huid. Het heeft ook een gunstige werking op onze huid. Zo biedt het bescherming tegen de felle zon en huidverbranding. Maar ook zorgt het voor een minder snelle huidveroudering.
  • Immuunsysteem. Het is rijk aan vitamines en mineralen wat goed is voor ons immuunsysteem. Samen met de antioxidanten zorg je voor een sterker afweersysteem.
  • Betacaroteen. Een andere ingrediënt is betacaroteen. Dit is weer goed voor ons zichtveld en ogen. Bovendien verkleint het de risico op hart- en vaatziekten.
  • Spijsvertering. Het is al een keer eerder benoemd bij afvallen. Maar tomaten hebben een gunstig effect op onze spijsvertering en reiniging en ontgiften van het lichaam.
  • Stemming en depressie. Tryptofaan in tomatensap heeft ook invloed op stemmingswisselingen en depressieverschijnselen. Het wordt omgezet naar serotonine en melatonine en die zorgen ervoor dat er minder last is van depressie. Hierdoor kan je ook beter ontspannen en heeft dit ook een positief effect op slapen.

Wist je dat tomatensap ook goed is tegen een kater? Doordat het rijk is aan vitamines en mineralen kan je het lichaam ondersteunen en minder last hebben van een kater.

Supplementen

Sommige mensen kunnen denken dat het misschien makkelijk is om de stoffen die tomaten hebben in een supplement te nemen. Maar dit is niet altijd de beste keuze. Omdat natuurlijke en verse voeding altijd het beste is.

Het is mogelijk om te kiezen voor een melatonine of lycopeen supplement, maar het lichaam kan er afhankelijk van worden. Normaal gesproken maakt het lichaam deze stoffen zelf aan en wanneer je deze als supplement inneemt dan kan het de aanmaak beïnvloeden.

Tomaten
Verse tomaten is altijd beter dan supplementen.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16219483/
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(73)93259-5/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3866235/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12424325/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19428501/

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie