Hoe urine uit matras krijgen?

Wanneer het matras vochtig wordt is het belangrijk om dit snel droog te maken. Het is makkelijker maar ook voorkom je er vieze geurtjes en plekken mee. Urine uit het matras halen is daarom ook een stuk eenvoudiger als het nog nat is en kun je doen met een mengsel van koud water en azijn. Daarna laat je het opdrogen en het vocht intrekken in soda. Ook vind je andere manieren hoe je oude vlekken kan behandelen.

Is de urine in het matras nog nat?

Het kan altijd per ongeluk gebeuren dat er urine op het matras terecht komt. Als je hier op tijd bij bent zorg je ervoor dat het niet te ver het matras in gaat en ook voorkom je vlekken en geurtjes. Wat heb je hiervoor nodig?

  • Koud water in een spuitfles
  • Azijn
  • Wasmiddel
  • Schone handdoeken
  • Soda
  • Stofzuiger en stoffer en blik

Maak eerst een mengsel van koud water met azijn. Dit doe je in de verhouding van twee delen water op één deel azijn. Voeg hier ook nog een beetje wasmiddel toe.

En volg daarna deze stappen:

Urinegeur uit matras krijgen
Gebruik een spuitfles om het matras in te spuiten.

Stap 1: Verwijder het beddengoed dat ook vochtig geworden is en kun je in de wasmachine wassen. Urinevlekken worden hard wanneer het opdroogt dus het beste is om het gelijk te wassen. Dit geldt voor lakens, moltons en dekbedovertrek. Het matras moet met de hand schoongemaakt worden omdat dit natuurlijk lastig gewassen kan worden.

Stap 2: Met schone, droge handdoeken probeer je zoveel mogelijk vocht en urine op te nemen. Doe dit wel door te deppen omdat bij het schrobben de urine verder het matras in kan gaan.

Stap 3: Spuit met de spuitfles met mengsel op de plekken wat vochtig is geworden door de urine. Het maakt niet uit dat de plekken weer erg vochtig worden want het werkt beter om het matras schoon te krijgen.

Stap 4: Dit mengsel laat je minimaal 15 minuten zitten en gebruik daarna weer schone, droge handdoeken om het droog te krijgen. Doe dit wederom alleen deppen en niet schrobben of hard wrijven. Op de vochtige plek leg je nu genoeg baking soda waar het vocht intrekt en het matras weer droog maakt. Laat dit wel 8 tot 10 uur liggen zodat al het vocht en urine uit het matras verdwenen is. Soda helpt ook om de urinegeur uit het matras te verwijderen door het te neutraliseren.

Stap 5: Nu kun je de baking soda opruimen. Dit kun je doen met stoffer en blik wanneer de soda erg vochtig aanvoelt. Is het niet erg nat dan kun je ook de restjes met de stofzuiger opzuigen.

Merk je dat het matras nog steeds vochtig is of zie je nog steeds sporen van urine in het matras. Dan kun je nog een keer het matras inspuiten en laten drogen met soda dus stap 3 tot 5 herhalen.

Opgedroogde urine uit het matras krijgen

Is de urine in het matras al opgedroogd dan kan het een stukje lastiger zijn om schoon te krijgen. Vaak is het dan ook al hard geworden dus moet je het eerst weer vochtig maken met behulp van water en wasmiddel.

  • Gebruik warm water en voeg daar wasmiddel toe.
  • Dit spuit je op de urinevlek totdat deze weer goed vochtig is en de vlek minder ziet worden.
  • Maak het vervolgens weer droog door te deppen met een schone, droge handdoek.
  • Herhaal de stappen 3 tot 5 die hierboven ook voor natte urine in het matras gelden.

Andere manieren om matras schoon te krijgen

In dit artikel wordt water met azijn beschreven en baking soda om het droog te maken. Maar er zijn ook andere middelen die urine uit het matras verwijderen. Hierover kun je ook meer lezen bij de kopjes urinegeur of vlekken uit matras verwijderen.

Soms wordt ook waterstofperoxide genoemd als middel om urinevlekken te behandelen. Maar dit kan problemen geven op verschillende materialen. Daarom is het beter om dit niet te gebruiken omdat het kan bleken en de kleur kan veranderen. Om bloed uit matras te krijgen kan een kleine hoeveelheid wel goed helpen maar voor urine of vochtigheid zijn er betere alternatieven.

Hoe de urinegeur uit matras krijgen?

Het kan ook zijn dat je een urinegeur in het matras hebt zitten nadat je de plekken al gereinigd heb. Het matras nogmaals behandelen met de spuitfles met mengsel van azijn zou ook dit kunnen neutraliseren. Je spuit het matras redelijk vochtig zodat het goed in kan trekken en daarna laat je het drogen met het zuiveringszout of soda.

Er zijn ook verschillende sprays verkrijgbaar die urinegeur uit het matras verwijderen. Dit zijn ook vlekverwijderaars en door de enzymen verwijdert het ook nare geurtjes. Tevens wordt het matras ook gelijk schoongemaakt van bacteriën en andere viezigheid.

Biotex is ook in poedervorm verkrijgbaar wat goed werkt tegen vieze geurtjes. Dit wordt ook vaak gebruikt om de geur bij kattenurine en hondenurine te neutraliseren.

Gele vlekken uit matras verwijderen

Bij het bed verschonen kun je oude, opgedroogde vlekken ontdekken. Dit kunnen vlekken zijn van zweet, urine of andere vochtigheid wat in het matras is terecht gekomen. De manieren om deze gele vlekken uit het matras te krijgen zijn vergelijkbaar met de bovenstaande methodes.

Is de plek niet zo groot dan kan soms alleen soda ook genoeg zijn. Dit strooi je dan over het matras en de vlekken waarna je het met een borstel over de plekken wrijft. Dit laat je een paar uur intrekken zodat de soda het vocht in het matras opneemt dit kan voldoende zijn om de vlek en geur te laten verdwijnen. Ruim de soda op met stoffer en blik en daarna doe je een keer het matras goed stofzuigen voor de restjes.

Urinevlek uit matras
Wanneer het matras en bed vochtig wordt ontstaan er gele vlekken.

Wil je zeker van zijn dat de vlek en geur helemaal verdwijnen en ook sporen in het matras dan kan je ook iets uitgebreider te werk gaan. Dit kan je doen door eerst de vlek in te spuiten met water en wasmiddel of het eerder genoemde mengsel met water en azijn. Dit laat je even liggen voor minimaal 15 minuten en vervolgens dep je met droge doeken op de gele vlek en zie je de vlek al minder worden. Strooi genoeg soda op de vochtige plek en laat dit 8-10 uur liggen zodat het vocht erin trekt. Dit kan je later opruimen met stoffer en blik en weg is de gele vlek en geur.

Tips bij een vochtig matras

Een vochtig matras kan voor schimmelvorming zorgen. Nadat er water, urine of vochtigheid op het matras is gekomen is het beter om dit goed te laten luchten. Ook wanneer je dit met soda behandelt heeft kan er nog steeds wat vocht in het matras zitten. Laat het daarom goed luchten en doe er niet gelijk moltons en lakens overheen. Het kan anders een broedplek voor bacteriën of beestjes in bed worden en schimmelvorming krijgen.

Gebruik eventueel een waterdichte molton

Als het regelmatig voorkomt dat het matras of bed vochtig wordt, gebruik dan een waterdichte molton. Een molton onder het hoeslaken neemt al extra vocht op maar als bijvoorbeeld een kind last heeft van bedplassen dan kan een waterdichte molton een oplossing zijn. Dit voorkomt urine in het matras wat moeilijker schoon te maken is dan ander beddengoed.

Topmatras of matrasbeschermer

Een waterdichte molton is niet altijd geschikt omdat het de warmte kan stuwen. Een topmatras die je op je gewone matras legt zou ook een optie kunnen zijn. Dit dunne matras is eenvoudiger te reinigen dan het gewone dikke matras.

Of je kunt gebruik maken van een matrasbeschermer die het matras fris houden en beschermen tegen vocht en bacteriën. Er zijn versies wat je onder het matras kan leggen tegen beschadigingen maar er zijn ook matrasbeschermers die je over het matras kan doen.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie