Last van vlooien in bed? Of heb je het vermoeden dat er vlooieneitjes of vlooienlarven in bed liggen? Dan is het belangrijk dat je hier op tijd bij bent. De oorzaak van dit probleem op zoeken, een grote schoonmaak houden en de vlooien bestrijden om ervoor te zorgen dat het geen vlooienplaag word.
Bedvlooien
Misschien heb je een vermoeden dat je zojuist bedvlooien hebt gezien op de slaapkamer. Of ben je ’s morgens wakker geworden met een rode, jeukende plekjes op je lichaam wat lijkt op een vlooienbeet. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat er vlooien in bed aanwezig zijn en dat deze tijdens het slapen op je lichaam gesprongen zijn.
Je kunt het bed en matras doorzoeken om vast te stellen of het echt bedvlooien zijn. De bedvlooien kun je herkennen aan de roodbruine tot zwarte kleur en zijn beestjes die goed kunnen springen.
Vlooienbeten in bed
Naast dat je sporen van vlooien op het matras of in bed vind, is het ook mogelijk dat je vlooienbeten in bed hebt opgelopen. Meestal zal je wel gelijk voelen of je een vlooienbeet op je lichaam hebt omdat het snel kan gaan jeuken. Ze lijken op een soort kleine ronde bultjes. De vlooienbeten in bed kun je ook herkennen omdat ze meerdere keren in de buurt van elkaar bijten. Zo krijg je een groepje van meestal 3 vlooienbeten.
Normaal gesproken heeft de vlo een voorkeur voor huisdieren en zal het niet snel mensen bijten wanneer er een dier in de buurt is. Het zal ook niet kunnen overleven van alleen mensen. Maar mocht er geen huisdier op de slaapkamer zijn dan is het mogelijk dat je vlooienbeten in bed oploopt. Ze bevinden zich meestal op het onderlichaam dus benen, enkels en voeten.
Hier zie je ook nog een video met het verschil van vlooienbeten en beten van bedbugs.
Vlooienlarven in bed
In de zoektocht naar vlooien is het ook mogelijk dat je vlooienlarven in bed vind. Dit lijkt op een soort dunne made en heeft een lengte van ongeveer drie tot vijf millimeter lang. De vlooienlarven in bed zijn moeilijk te spotten omdat ze niet van licht houden. Vaak zitten deze larven dan ook diep verstopt tussen de naden, kieren, vloerbedekking of andere plekken waar niet snel licht komt.
Waar je vlooien in bed kan opzuigen met een stofzuiger, is het lastiger voor de vlooienlarven. Deze hebben kleine stekeltjes en blijven vastzitten aan de ondergrond en zijn dus moeilijker weg te krijgen. Vlooienlarven in bed zijn te bestrijden door het matras reinigen en beddengoed grondig schoon te maken en te wassen boven de 60 graden.
Vlooieneitjes in bed
Het kan ook zijn dat je vlooieneitjes in bed vind. Deze kunnen van een kat of ander huisdier gevallen zijn mocht die soms in de slaapkamer komen. Een kat met vlooien op bed kan daar levende diertjes en eitjes achter laten waardoor je misschien nu last van hebt gekregen.
Alleen dit probleem is een stuk groter dan alleen vlooieneitjes in bed. Dit betekent namelijk ook dat er overal in het huis vlooieneitjes kunnen liggen. Grondig het bed verschonen en ook een grote schoonmaak in huis is zeker een vereiste. Zo kan je proberen te voorkomen dat deze vlooieneitjes uitkomen en voor een plaag kunnen zorgen.
Vlooien of bedwantsen?
Om zeker te zijn over welk diertje het gaat hebben wij de verschillen van bedvlooien en bedwantsen naast elkaar gezet. Zo is er een overzicht om te zien of je vlooien in bed kan herkennen. Ook zijn de verschillen tussen vlooienbeten en een beet van bedwantsen te vergelijken. Wanneer je zeker weet dat het vlooien zijn kan je meer informatie vinden op deze pagina. Mocht je twijfelen, lees hier meer over: bedwantsen.
Vlooien
- Kunnen springen.
- Zijn ook overdag actief.
- Bevinden zich over het gehele matras.
Bedwantsen
- Kruipen of lopen alleen.
- Voornamelijk ’s nachts actief.
- Zitten voornamelijk in de naden van matras.
Vlooienbeten
- Bevinden vaak op taille, onderbenen, enkels of voeten.
- Kleine rode vlekjes en meestal in groepjes van 3.
Bedwantsen beet
- Bevinden vaak op bovenlichaam, armen of gezicht.
- Meestal 3 beten op een rijtje.
- Plek is opgezwollen met een donkerrode vlek in midden.
- Wanneer je krabt kan de jeuk en plekken erger worden.
Oorzaak van vlooien in bed
De oorzaak van vlooien in bed is meestal door een hond of kat. Het zijn eigenlijk kattenvlooien die vaak in het huis te vinden zijn. Ook is het mogelijk dat er eitjes meegebracht zijn van een andere plaats en dat deze uitgekomen zijn in het huis. Alleen moet dit wel onder optimale omstandigheden zoals een temperatuur in de slaapkamer van 20-25 graden.
Een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer speelt ook een grote rol. Bij een laag percentage gaan de larven dood en komen de eitjes niet uit. Maar met een percentage van 70%+ is dit een ideale omstandigheid.
Huisdieren
Een grote kans dat de vlooien in bed gekomen zijn is door de aanwezigheid van een huisdier. Heb je een hond of een kat? Dan zou dit de oorzaak kunnen zijn van vlooien in de slaapkamer. Wanneer de hond of kat met vlooien in bed heeft gelegen dan is het mogelijk dat er eitjes of vlooien uit de vacht gevallen zijn. Het beste is om gelijk de vacht van de huisdieren te bekijken en proberen eitjes of vlooien te vinden. Zo weet je zeker wat de herkomst is van deze beestjes. Periodiek een vlooienband of pipet helpt tegen het voorkomen van vlooien in huis.
Vlooien in bed zonder huisdieren
Het is ook mogelijk om vlooien in bed zonder dat je huisdieren hebt. Er zijn waarschijnlijk dan eitjes meegenomen van buitenaf. Of de vlooien zelf zijn bijvoorbeeld na de vakantie in een koffer meegenomen en zijn zo in huis gekomen. De vlooien hebben bloed nodig van de huisdieren dus waarschijnlijk niet lang overleven.
- Lang gras in de tuin? Via het lange gras in combinatie met hun springhoogte van 18cm kunnen ze op je lichaam gesprongen zijn. En zo in het huis geraakt zijn.
- Ben je afgelopen weken op vakantie geweest? Dan kan het zijn dat je eitjes of vlooien in de koffer mee hebt genomen.
- Misschien heb je de afgelopen week visite over de vloer gehad die wel huisdieren hebben. Ze kunnen via de kleding vlooien hebben meegenomen.
- Aanwezigheid van muizen of ratten kunnen ook de oorzaak zijn van vlooien.
- Zo kunnen er nog meer redenen zijn waarom je vlooien in bed hebt zonder huisdieren in huis. Helaas is dit nu een stuk moeilijker de oorzaak te vinden.
Vlooien in bed bestrijden
Een aantal manieren om vlooien in bed te bestrijden, behandelen wij hieronder. Wat vast staat is dat het bed schoongemaakt moet worden. En het beddengoed goed uitwassen zodat de vlooien, larven of eitjes het niet zullen overleven. Het kussen wassen kan ook nodig zijn maar dit is niet bij elke vulling geschikt.
Slaapkamer goed schoonmaken
Om de vlooien in bed te bestrijden kan je het beste het beddengoed wassen in de wasmachine op een hoge temperatuur. Indien het mogelijk is minstens 60 graden maar dat zal niet bij al het beddengoed mogelijk zijn. Lees hierover ook meer op dekbed wassen en dekbedovertrek wassen.
Door de hoge temperatuur hebben de vlooien, larven, poppen en eitjes weinig overlevingskans. Maar ook in de slaapkamer en de rest van het huis liggen sporen van vlooien. Daarom is het goed om het matras schoonmaken en heel de slaapkamer goed stofzuigen. Tussen het matras en bed liggen vaak nog eitjes die je met de stofzuiger verwijderd. Ook in de rest van het huis liggen er waarschijnlijk eitjes, poppen en larven tussen de kieren en naden. Een grondige schoonmaak is nodig om vlooien te bestrijden.
Zeker de eerste week zal je dit toch dagelijks goed moeten stofzuigen om te voorkomen dat de vlooien terugkomen. Een paar vlooien of eitjes die achterblijven kunnen weer voor overlast gaan zorgen. Na het stofzuigen is het raadzaam om de stofzuiger goed te legen of een nieuwe zak te gebruiken.
Vlooien bestrijden met azijn
Wanneer je het huis schoonmaakt kan je de vlooien ook bestrijden met azijn. Wanneer je het de vloer dweilt kun je azijn toevoegen aan het water. Vlooien bestrijden met azijn is een goede manier om de vlooien te verjagen. De geur die azijn heeft zal vlooien en ander ongedierte tijdelijk verdrijven Let wel op dat je niet op vloeren met kalkhoudende tegels doet.
Het is ook mogelijk om een bestrijdingsmiddel zelf te maken. Je kan vlooien bestrijden met azijn in water opgelost en dit spuit je dan op de plekken waar je niet wilt waar de vlooien komen. Ongeveer 1 deel natuurazijn op 1 deel water is een goede samenstelling.
Dit kan je spuiten in de slaapkamer maar mocht je huisdieren hebben dan is het raadzaam om dit sprayen rondom de plaatsen waar de hond of kat vaak is. De volwassen vlooien zullen deze plekken vermijden omdat ze een hekel hebben aan de geur.
Eventueel kun je ook de dekens, matten of kussenhoes wassen waarop de huisdieren liggen. Dit doe je in de wasmachine met een paar flinke scheuten azijn toegevoegd. Zo komen de vlooien niet snel terug naar deze plekken.
Dettol tegen vlooien
Wanneer je een middel zoekt wat werkt tegen vlooien kom je ook soms Dettol tegen. Dit is een desinfecterend middel met een anti bacteriële werking en vlooien zijn insecten. Dettol tegen vlooien heeft weinig effect in het doden van insecten. Alleen door de geur kan het zijn dat je tijdelijk de vlooien kan verdrijven. Net zoals bij azijn is dettol tegen vlooien geen direct bestrijdingsmiddel en kunnen ze na een tijdje terugkeren. Een goede vlooienspray kan wel direct vlooien bestrijden en dagelijks goed stofzuigen is zeker nodig om vlooien te behandelen.
Spray tegen vlooien in bed
Nadat je de slaapkamer volledig hebt schoongemaakt is het mogelijk om een spray te gebruiken om te voorkomen dat er weer vlooien in bed komen. Deze vlooienspray kun je dan op de plaatsen spuiten waar voornamelijk de eitjes of vlooien zich kunnen bevinden. Onder of achter meubels, kieren, naden en plinten zijn de meest voorkomende plekken. Gebruik de spray tegen vlooien niet in bed omdat dit niet gezond kan zijn. En vaak is het matras en bed al goed schoon en heeft geen vlooien of eitjes meer. Deze kunnen wel weer terugkomen op bed wanneer de rest van het huis of slaapkamer niet regelmatig gereinigd word.
Vlooien in huis voorkomen
Wanneer je net last hebt gehad van vlooien in huis dan wil je voorkomen dat het weer snel terug komt. De eerste week is elke dag goed schoonmaken wel een vereiste om zo alle vlooien en eitjes weg te krijgen. Ook kun je de spray tegen vlooien gebruiken om zo zeker te zijn dat ze niet terug in bed komen. Er zijn ook vlooiensprays die je kunt gebruiken op de vacht van huisdieren en creëert het een beschermlaagje.
Middelen voor huisdieren
Deze vlooienspray kun je gebruiken op de vacht van de hond of kat. Maar dit is alleen van tijdelijk aard en is het gebruik van een vlooienband of maandelijkse pipet een betere keus. Hiermee voorkom je dat er in het vervolg minder snel vlooien het huis binnen komen en voortplanten.
De pipetten van Frontline zijn misschien het meest bekend in de dierenwereld. Ze doden niet alleen vlooien, teken en luizen maar kunnen ook andere insecten afweren. Wanneer je deze pipet gebruikt doodt het ook gelijk alle vlooien binnen 24 uur die zich op de vacht bevinden. Dus is ook een goed alternatief voor de vlooienspray.
We hebben ook andere artikelen geschreven over beestjes in bed. Zo kunnen er ook andere insecten zoals zilvervisjes in bed of bedwantsen zich in de slaapkamer bevinden. Periodiek een grondige schoonmaak van het matras en bed verkleinen de kans dat er ongedierte zich kan nestelen. Andere artikelen over beestjes: Oorworm in bed Tapijtkever in bed