Wakker worden met hoofdpijn

Een op de dertien mensen krijgen wel eens last van wakker worden met hoofdpijn. Dit kan vrij vervelend zijn wanneer dit meerdere dagen achter elkaar gebeurt. Het is geen fijn begin van de dag en je humeur wordt er vaak de hele dag door aangetast. Gelukkig is hoofdpijn in de ochtend vaak geen ernstig probleem. Door de oorzaak te identificeren is het vaak makkelijk om wakker worden met hoofdpijn te verminderen.

Symptomen van hoofdpijn in de ochtend

Hoofdpijn in de ochtend kan veel oorzaken hebben. Veel oorzaken zijn niet zo ernstig en zijn met een beetje aandacht snel op te lossen. Zorg ervoor dat de oorzaak geïdentificeerd kan worden zodat je doelgericht de oorzaak kan aanpakken. Meestal is dit zelf op te lossen, maar wanneer je er niet uitkomt kun je het beste raadplegen bij de huisarts. Misschien wordt je alleen wakker met hoofdpijn of heb je ook een droge mond, verstopte neus of nekpijn. Dit kan allemaal verschillende oorzaken hebben.

Wakker worden met hoofdpijn en droge mond

Midden in de nacht of ’s ochtends kan je wakker worden met hoofdpijn en een droge mond. Hier zijn een aantal redenen en oorzaken voor en bijna iedereen heeft hier wel eens last van. Het kan zijn dat er de vorige dag te weinig is gedronken. Maar je kan ook met een open mond hebben geslapen. Dit gebeurt ook vaak wanneer er sprake is van (veel) snurken. Hierdoor adem je door de mond waardoor het te weinig speeksel aan kan maken om het vochtig te houden. Hierdoor krijg je een droge mond met soms hoofdpijn tot gevolg.

Hoewel genoeg drinken belangrijk is voor het lichaam is water het beste. Alcohol of cafeïne houdende dranken zoals koffie doen juist de mond en lichaam uitdrogen en kun je beter vermijden.

Ook de luchtvochtigheid in slaapkamer speelt een rol. Als de lucht te droog is dan kun je ook last hebben van wakker worden met hoofdpijn en een droge mond. Zeker wanneer de verwarming aanstaat kan de er sprake zijn van een lage luchtvochtigheid. Hier zijn ook luchtbevochtigers voor verkrijgbaar die je in de buurt van het bed kan zetten om zo een betere lucht te krijgen.

Hoofdpijn en verstopte neus

Het kan voor de hand liggend zijn maar een verkoudheid of koorts kan zorgen voor wakker worden met hoofdpijn en een verstopte neus. Maar het kan ook het gevolg zijn van een allergische reactie. Dit kan ook samen gaan met een droge mond en hoofdpijn omdat het adem halen een stuk lastiger gaat.

In het begin van een zwangerschap kunnen vrouwen wakker worden met hoofdpijn en verstopte neus. Dit wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen wat ook verantwoordelijk is voor misselijkheid en vermoeidheid.

Hoofdpijn en nekpijn

Bij wakker worden met hoofdpijn en nekpijn kunnen er ook andere oorzaken zijn. Het kan te maken hebben met een verkeerde slaaphouding waardoor er te veel druk op de nek komt te staan. Dit zorgt voor hoofdpijn, nekpijn en soms ook pijn in de schouder of rug.

Heb je vaker last van deze klachten dan is het verstandig om te onderzoeken of het matras nog comfortabel is en niet te hard of te zacht. Ook het kussen moet een goede ondersteuning geven waarbij de nek niet te gespannen mag zijn. Een te dik of dun kussen kan de aanleiding zijn.

Dit kun je ook zien in de foto hiernaast. Het is belangrijk dat de wervelkolom in een rechte, neutrale positie ligt zodat er geen spanning op de spieren en zenuwen staat.

Wakker worden met hoofdpijn en nekpijn
Een goede slaaphouding tegen pijnklachten.

Mogelijke oorzaken van wakker worden met hoofdpijn

Om het probleem op te kunnen lossen is het natuurlijk belangrijk om eerst te kijken waarom je last krijgt van wakker worden met hoofdpijn. Er zijn zowel fysieke als mentale oorzaken van wakker worden met hoofdpijn. Om te testen wat de oorzaak van jouw hoofdpijn is, is het belangrijk om eerst de makkelijke oorzaken te testen. Maar vaak heeft s nachts wakker worden met hoofdpijn te maken met een slechte nachtrust.

Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar uitdroging door een dag te weinig drinken of juiste een te grote consumptie van alcohol of cafeïne. Misschien is de luchtvochtigheid of temperatuur in de slaapkamer niet goed of is er te weinig ventilatie. Ook zijn er moeilijkere oorzaken wat je niet zo snel kan oplossen. Hieronder wordt een lijstje gegeven van mogelijke oorzaken van wakker worden met hoofdpijn.

Slechte nachtrust

’s Nachts wakker worden met hoofdpijn komt ook vaak door een slechte nachtrust. Wanneer je midden in de nacht wakker word en niet meer in slaap kan komen gaat dit ten koste van de slaapkwaliteit. Dit kan door slapeloosheid of stress komen waardoor lichaam en geest weer te actief zijn om in slaap te vallen. Door het slaaptekort kan je niet alleen hoofdpijn krijgen maar ook andere problemen en een verminderd immuunsysteem. Overigens is te veel slapen ook niet gezond en kan je hier hoofdpijn door krijgen.

Slechte ventilatie in de kamer

Mensen hebben genoeg zuurstof nodig om de normale lichamelijke functies uit te kunnen voeren. Dit gaat lastiger wanneer de kamer slecht geventileerd is. Dit betekent dat de kamer niet genoeg verse lucht krijgt. Het raam op een kiertje zetten zorgt voor de frisse lucht die je nodig hebt. Hierdoor wordt de nachtrust weer beter maar word je ook de volgende morgen frisser wakker.

Verkeerde slaaphouding

Op een verkeerde manier slapen heeft ook de mogelijkheid om hoofdpijn in de ochtend te veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld in een verkeerde slaaphouding liggen waardoor er een spanning op de wervelkolom en spieren staat. Dit kan tot gevolg hebben in de volgende morgen wakker worden met hoofdpijn en nekpijn. Een goed kussen en matras wat ondersteuning geeft is belangrijk voor een optimale nachtrust.

Overmatig snurken

Ook bij het snurken kan er hoofdpijn ontstaan omdat de ademhaling niet optimaal is en kan het lichaam niet goed uitrusten. Zeker in combinatie met een verstopte neus kunnen de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor moet het lichaam meer inspannen wat hoofdpijn tot gevolg kan hebben. Mensen die luid snurken of met slaapapneu hebben vaker last van pijn in het hoofd.

Alcohol consumptie

Alcohol heeft veel negatieve bijwerkingen voor het lichaam. Soms kan een avondje uitgaan met alcohol best leuk zijn. Maar dit heeft effect op jouw slaapgedrag. Alcohol heeft een stimulerend effect om sneller in slaap te vallen. In eerste instantie zou je denken dat dit juist goed voor je is.

Hoewel alcohol ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt, is dit niet goed voor de slaapkwaliteit en soms kan je ook gaan zweten. Alcohol droogt het lichaam uit zodat je weer vocht nodig hebt om het lichaam goed laten te functioneren. Wakker worden met hoofdpijn is ook een veelvoorkomende klacht bij een kater.

hoofdpijn in de ochtend
Genoeg water drinken voorkomt hoofdpijn in de ochtend.

Consumptie van cafeïne

Cafeïne is een middel dat in veel energie dranken en koffie zit. Veel mensen consumeren het doordat het in een korte tijd extra energie geeft. Echter heeft cafeïne ook aan aantal negatieve effecten voor het lichaam. Veel negatieve effecten zijn gerelateerd aan een verslechtering van de gezondheid. Ook is cafeïne erg verslavend. Deze verslaving kan zorgen voor wakker worden met hoofdpijn in de ochtend. Wanneer je veel cafeïne drinkt op een dag wordt het lichaam eraan gewend. Het lichaam zal vervolgens constant denken aan het consumeren van cafeïne. Wanneer je dit voor een tijdje niet consumeert zullen er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Deze ontwenningsverschijnselen zorgen onder andere voor hoofdpijn. Doordat je tijdens het slapen geen cafeïne consumeert zal je in de ochtend last krijgen van hoofdpijn. 

Let op bepaalde medicaties

Het innemen van bepaalde medicaties kan bijwerkingen met zich meebrengen. De bijwerkingen kunnen ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt of slechter kan gaan slapen in de avond. Meestal wordt er op de medicatie zelf aangegeven welke bijwerkingen het innemen van deze medicijn heeft. Je kunt dit natuurlijk ook aan de dokter vragen wat voor bijwerkingen een bepaalde medicatie heeft.

Verkoudheid of griep

Ziek worden door een verkoudheid kan iedereen overkomen. Je hebt dan last van verschillende symptomen en niet alleen hoofdpijn maar ook een verstopte neus, keelpijn of droge mond. Het is een virusinfectie waardoor het slijm kan ophopen in de holtes. Zo kun je ook wakker worden met hoofdpijn achter ogen omdat er een ontsteking in de bijholtes zou kunnen ontstaan.

hoofdpijn na slapen
Een verstopte neus en hoofdpijn kunnen symptomen zijn van verkoudheid.

Bij griep zijn er vaak wat ernstigere symptomen dan verkoudheid zoals spierpijn en koorts. Maar ook hierbij kan er last zijn van hoesten, loopneus of keelpijn en gaat dit samen met drukkende hoofdpijn rond of achter de ogen.

Zwangerschap

Vrouwen kunnen ook last krijgen van hoofdpijn in het begin van de zwangerschap. Vaak gaat dit samen met andere kwaaltjes zoals een verstopte neus, misselijkheid of vermoeidheid. De zwangerschapshormonen kunnen hiervoor zorgen maar ook de andere symptomen veroorzaken juist deze hoofdpijn. Het kan ook komen door de spanning en eventuele stress die erbij komt kijken.

Overgang

Ten slotte hebben vrouwen in de overgang ook klachten zoals wakker worden met hoofdpijn. Slecht slapen in overgang komt vaak voor en ook de hormoonwisselingen kunnen misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken maar dat is bij elke vrouw verschillend. Dit kunnen ook hormonale migraines zijn waarbij het kloppende hoofdpijn is wat een tijdje kan blijven doorgaan. Vaak is dit aan één kant van het hoofd en de hormonale schommelingen kan de oorzaak zijn. Maar het is ook mogelijk dat dit samen gaat met een andere aanleiding zoals uitdroging of stress wat voor vermeerdering van symptomen kan leiden.

Slaapapneu of slaapstoornis

Bij slaapapneu treedt er een verstoorde ademhaling op tijdens de slaap. Het kan soms ook zelfs stoppen voor een paar seconden. Mensen met deze slaapstoornis ervaren ook vaak ochtendhoofdpijn omdat het lichaam ook niet goed kan uitrusten. Je hebt dan namelijk moeite om in slaap te blijven en wordt soms ook wakker. Als je net in de diepe slaap was en je word door de ademhalingsproblemen ineens midden in de nacht wakker dan kan dit voor hoofdpijn zorgen. Het slaapgebrek dat je hierdoor krijgt brengt naast hoofdpijn ook wel eens stress en depressies met zich mee. Tevens is snurken ook een veelvoorkomend probleem bij slaapapneu wat ook een oorzaak van klachten kan zijn.

Oplossingen voor hoofdpijn in de ochtend

Er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen bij het verminderen van hoofdpijn in de ochtend. Vaak helpen deze tips ook met het verbeteren van de algemene gezondheid.

Voldoende drinken

Het is erg belangrijk om voldoende te drinken. Minimaal 2 liter water op een dag helpt tegen uitdroging wat hoofdpijn kan veroorzaken. Zeker op warme dagen is voldoende drinken zeker nodig. Overdag veel water drinken is het beste. Wanneer je ’s avonds erachter komt dat je niet genoeg hebt gedronken, dan kan je ’s nachts misschien nog veel naar de wc. Dit heeft ook weer invloed op de nachtrust omdat je uit bed moet.

Wanneer je constateert dat de hoofdpijn komt door alcohol of cafeïne, dan kun je simpelweg minder van deze stoffen innemen. Je hoeft alcohol en cafeïne niet volledig buiten te sluiten, maar drink alles met mate.

Voeding en lage bloedsuikerspiegel

Ook is het beter om op je voeding te letten. Het kan zijn dat een lage bloedsuikerspiegel de aanleiding is van hoofdpijn. Tijdens het slapen kan je moeilijk eten dus is het mogelijk dat om wakker te worden met hoofdpijn. Veel suikers eten in de ochtend kan dan ook weer voor een tijdelijke piek zorgen maar daarna zakt het weer terug naar een laag niveau waardoor weer eventueel hoofdpijn kan ontstaan.

Genoeg beweging

Een andere manier is door regelmatig te gaan sporten. Op deze manier bouw je een sterkere gezondheid op waardoor de kwaliteit van de slaap ook wordt verbeterd. Bij buiten sporten haal je gelijk een frisse neus wat goed is tegen hoofdpijn. En bovendien beweging vermindert ook stress.

Ventilatie en frisse lucht

Goede ventilatie in de slaapkamer kan ook het verschil maken. Zo krijg je weer meer zuurstof in de lucht en betere kwaliteit. Zet het raam op een kiertje zodat er altijd frisse lucht in de kamer komt. Dit bevordert de slaapkwaliteit waardoor je minder snel last hebt van opstaan met klachten of hoofdpijn. Eventueel kun je ook gebruik maken van een luchtreiniger die de lucht zuivert en fris maakt.

Ontspannen en stress

Soms kunnen ontspanningstechnieken ook helpen bij het verminderen van hoofdpijn. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je regelmatig wakker ligt. Hierdoor krijg je niet genoeg slaap kan resulteren in hoofdpijn in de ochtend. Probeer een goede bedtijdroutine te volgen zodat het lichaam zich kan voorbereiden op de slaap.

Heb je toch last van doorslaapproblemen? Dan is het beste om even uit bed te gaan anders kan je blijven woelen en draaien in bed zonder dat je weer goed verder kan slapen. Hierdoor kan je moeite met opstaan hebben de volgende morgen en met hoofdpijn tot gevolg.

Helpen de tips weinig of denk je dat er wat anders aan de hand is dan kun je het beste naar de huisarts gaan om advies te vragen. Deze kijkt dan naar jouw situatie en geeft een passend advies.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie