Het kan wel eens voorkomen dat je zilvervisjes in bed tegenkomt. De zilvervisjes zelf zijn vrij onschuldig, maar het geeft toch een ongemakkelijk gevoel wanneer je weet dat deze insecten zo dicht bij je zijn tijdens het slapen. Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je zilvervisjes in bed tegenkomt. Om het probleem op te lossen moet er gekeken worden naar wat de oorzaak is van zilvervisjes in bed en hoe je dus uiteindelijk de zilvervisjes kunt verwijderen.
Oorzaken van zilvervisjes in huis
Zilvervisjes houden van vochtige omgevingen. Een huis met een hoge luchtvochtigheid heeft waarschijnlijk wel last van zilvervisjes die rondlopen in de woning. Ook de vochtige bodem waar het huis op staat zorgt ervoor dat je last krijgt van zilvervisjes. Het hebben van een vochtige bodem is vrijwel niet op te lossen.
Op zich is dit ook geen probleem, maar wanneer de zilvervisjes in je bed gaan nestelen kan het wel een probleem worden. Dit gebeurt wanneer het matras of ander beddengoed een ideale leefomgeving wordt voor de zilvervisjes. Dit betekent dat er voldoende voedsel en vocht is waar de zilvervisjes van kunnen leven. De grootste boosdoener is het mogelijke vocht in matrassen of in de kamer. Het is dus belangrijk dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer minder wordt.
Wat doen bij zilvervisjes in bed?
Wanneer je zeker weet dat er zilvervisjes in bed aanwezig zijn is een grondige schoonmaak nodig. Zilvervisjes lijken op papiervisjes maar hebben een uiterlijk. De papiervisjes zijn iets bruiner van kleur en leeft van papier en karton zoals de naam al doet vermoeden. Dit heeft niets met vochtige plekken te maken wat zilvervisjes kan aantrekken.
In vochtige slaapkamers is het ook mogelijk om stofluis in bed te vinden. Deze hebben wel een ander uiterlijk dan de zilvervis en eenvoudig van elkaar te onderscheiden.

Beddengoed schoonmaken
Tijdens het slapen verliest het lichaam veel vocht. Dit vocht wordt geabsorbeerd door het beddengoed waar je in slaapt. Het grootste deel wordt geabsorbeerd door het matras. Je kan je wel voorstellen dat al dit vocht voor een goede omgeving voor de zilvervisjes zorgt.
Al dit vocht kan er ook weer voor zorgen dat er verschillende soorten schimmels beginnen te groeien. Deze schimmels zijn een goede voedselbron voor de zilvervisjes. Deze twee factoren zorgen er dus voor dat de zilvervisjes in bed gaan trekken. Om het beddengoed schoon te maken moet je regelmatig zowel de lakens als het matras schoonmaken.
Lakens zijn eenvoudig te wassen. Het wassen van matrassen wordt al wat lastiger. Een matras mag namelijk niet ondergedompeld worden in water. Het kan een lange tijd duren totdat een natte matras volledig is opgedroogd. Om toch het matras schoon te maken kun je gebruik maken van stoom. Door stoom op de juiste temperatuur te zetten kun je alle bacteriën in het matras verwijderen. Dit desinfecteert ook het lichaamsvocht dat is geabsorbeerd door het matras.
Wij hebben een artikel geschreven over het matras schoonmaken. Hierin staan ook tips over vochtige plekken en hoe het beste schoon te maken.
Ontluchten van het bed
Tijdens het slapen verlies je aardig wat lichaamsvocht. Een groot deel van het lichaamsvocht kan je verwijderen uit het bed door simpelweg het bed wat frisse lucht te geven. Door het ontluchten verdampt een groot deel van het vocht dat het bed heeft geabsorbeerd overnacht.
Probeer er een gewoonte van te maken dat wanneer je opstaat even de ramen openzet zodat er frisse lucht naar binnen komt. Zorg ervoor dat het deken niet het matras bedekt. Nadat je de ramen een tijdje open hebt laten staan kan je vervolgens het bed opmaken. Het is belangrijk dat het bed regelmatig ontlucht wordt. Zorg er dus voor dat ook soms in de middag en in de avond de ramen open worden gezet.
Verschonen van het beddengoed
De dekens en kussens vangen ook veel vocht op tijdens het slapen. Het matras en bed verschonen is periodiek zeker nodig. Ook het matras stofzuigen helpt om de zilvervisjes in bed weg te houden. De eitjes en eventuele viezigheid of huisstofmijt haal je dan weg met stofzuiger en dan heb je gelijk zicht of er vochtplekken op het matras zitten.
Het kussen en deken zelf moet ook om de zo veel tijd gewassen worden. Een dekbedovertrek wassen kan meestal in de wasmachine en vervolgens gedroogd worden. Een dekbed wassen kan wel iets moeilijker zijn afhankelijk van het materiaal. Ook hoe een kussen gewassen moet worden kan per soort verschillen. Sommige kussens als een dons kussen kunnen eenvoudig in de wasmachine gestopt worden. Terwijl andere vullingen niet geschikt zijn voor de wasmachine. Het is aan te raden om het volledige bed per kwartaal te laten reinigen.
De beste manier om vullingen van een kussen te wassen kan dus verschillen. Hierin vind je meer in het artikel: Kussen wassen.
Zilvervisjes bestrijden
De reden waarom er zilvervisjes in een woning bevinden is door de vochtige omgeving. Als dit vocht vooral in de woning zelf zit, zijn er dingen die je zelf kunt doen om zilvervisjes tegen te gaan. Maar er zijn ook andere middelen die helpen om zilvervisjes te bestrijden.
Luchtontvochtiger
Het belangrijkste is om de ruimtes te ontvochtigen. De luchtvochtigheid in het huis of slaapkamer zal naar beneden moeten. Dit doe je door regelmatig de ramen open te doen maar ook een luchtontvochtiger kan hiermee helpen. Deze plaats je in de ruimte waar de luchtvochtigheid hoog is, in dit geval dus de slaapkamer. Deze haalt het overtollig vocht uit de lucht en vangt dit op. Ook ideaal voor afgesloten ruimtes waar niet snel frisse lucht bij kan komen.
Spray
Er is een speciale HG zilvervisjes spray die je kan spuiten op de kieren en naden waar zilvervisjes aanwezig kunnen zijn. Ook onder of achter de meubels spuiten kan goed helpen om de zilvervisjes te bestrijden. Met een werking van 4 tot 6 weken is deze HG zilvervisjes spray een prima toevoeging naast de lokdoosjes of vallen. Het is niet de bedoeling dat je spray op het bed of matras spuit. Anders kun je er zelf last van krijgen wanneer je hier weer op gaat liggen.
Lokdoosjes
Van hetzelfde merk is ook een HG zilvervisjes lokdoos. Het is niet giftig en is ook reukloos wat dit een goede zilvervisjes val maakt. Ze komen op het lokdoosje af omdat ze denken dat het een schuilplaats is maar blijven aan de lijmlaag vastzitten. Dit is ook ideaal onder meubels te zetten zonder dat je het ziet.
Zelf zilvervisjes val maken
Je kan ook zelf een zilvervisjes val maken door een glazen potje in de kamer zetten. Hier doe je afplaktape omwikkelen. En als lokaas gebruik je iets van voedsel zoals een stukje brood, meel of eventueel suikerwater. De zilvervisjes gaan dan in het potje omdat ze aan de buitenkant grip hebben op de tape. Maar zodra deze binnen zijn, kunnen ze niet meer naar boven vanwege de gladde wanden.
Dubbelzijdig plakband
Last van een plaag? Doe dubbelzijdig plakband aan de poten van het bed. Zo komen ze minder snel vanaf de grond in het matras. Zet dan ook het bed een stukje van de muur. Met een plaag is ook beter om professionele hulp in te schakelen.
Cederolie
Vind je de plakband op de poten niks dan is het ook mogelijk om cederolie rondom de poten te spuiten. Cederhout olie verjaagt de zilvervisjes vanwege de geur die het heeft. Ook ander ongedierte zoals mieren vind dit geen fijne geur en zijn hiermee te verjagen. Maar het is beter de oorzaak aan te pakken omdat dit niet de zilvervisjes dood maakt. Dus luchtvochtigheid naar beneden en zilvervisjes vallen kunnen effectiever zijn op de lange termijn.
Azijn
Het is ook mogelijk om de zilvervisjes bestrijden met azijn. Wanneer je op zoek bent naar een andere natuurlijke manier om de zilvervisjes tegen te gaan is dit ook geschikt. Het werkt misschien iets minder goed maar je kan de plaatsen behandelen met een spuitfles en een inhoud van 50% azijn en 50% water. Dit spuit je in de hoeken, kieren en naden van de kamer.
Zijn zilvervisjes in bed gevaarlijk?
Zilvervisjes in bed zijn in principe niet gevaarlijk. De zilvervisjes bijten namelijk niet en blijven over het algemeen slechts in het matras in plaats van op het matras. Alleen kan al de gedachte van deze beestjes in bed een onaangenaam gevoel geven. Je zal ze niet snel zien omdat ze ’s nachts het meest actief zijn en schuw zijn tegenover de mens. Een zilvervisje in je oor kruipen zal niet gebeuren maar het is wel beter om gelijk te behandelen.
Hoewel zilvervisjes jou niks aan kunnen doen, kunnen ze wel voor schade aan het beddengoed verzorgen. Zilvervisjes kunnen namelijk cellulose in het beddengoed verteren. Cellulose is een materiaal dat in katoen zit. Hierdoor zal de levensduur van beddengoed korter worden.
Zilvervisjes in huis voorkomen
De temperatuur speelt ook een belangrijke rol bij zilvervisjes in bed. Zilvervisjes houden namelijk van warme plekken. Vandaar dat je in nieuwbouw woningen meer zilvervisjes tegenkomt dat in oudere woningen. Nieuwbouw woningen hebben namelijk een betere isolatie waardoor warmte beter vastgehouden kan worden. Wanneer de woning constant een hoge temperatuur heeft in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, heb je een grotere kans dat zilvervisjes in bed gaan nestelen. Je zult ze vooral in plekken vinden waar warmte wordt geproduceerd zoals in de keuken, badkamer of bij de cv-ketel. Een bed wordt warm en vochtig van het lichaam dus ook een ideale omstandigheid.
Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid in het huis en slaapkamer zal naar beneden moeten om volledig van de zilvervisjes af te zijn. Daalt de luchtvochtigheid onder de 50% dan gaan zilvervisjes vanzelf dood. Dit is eigenlijk de beste manier om van deze diertjes af te komen. Doe daarom ook regelmatig luchten en in het huis, badkamer en slaapkamer. En heb je last van een lekkende afvoer of vochtige kruipruimte, zorg dat dit zo snel mogelijk verholpen word.
Dus het verminderen van vocht in de woning zorgt er automatisch al voor dat de slaapomgeving in de slaapkamer beter word.
In de categorie beestjes in bed hebben wij ook artikelen geschreven over vlooien in bed of over bedwantsen. Dit is misschien ook interessant om te lezen hoe je dit het beste kan bestrijden. Meer interessante artikelen: Oorworm in bed Tapijtkever in bed