Zittend slapen

Is het ook mogelijk om zittend te slapen? En wat zijn daar de voor- en nadelen van? Want het kan zijn dat je een situatie hebt waarbij het beter kan zijn om zittend slapen. Tijdens lang reizen kan het ook gebeuren dat je wel eens in slaapt valt en zo een paar uur lang half zittend slaapt in een auto of vliegtuig.

Is zittend slapen gezond?

Het maakt niet uit als je een keer zittend in een stoel of op de bank in slaap valt. Wanneer dit voor een langere tijd is kan het wel pijnlijk worden of je schrikt wakker omdat je aan knikkebollen bent. Er zijn een aantal situaties waarbij dit kan gebeuren. Als je op reis bent per auto, trein of vliegtuig heeft iedereen wel eens een moment dat je even weg zakt en in slaap valt.

Voor een keer maakt dat niet uit of het een paar uurtjes zijn. En soms kan het ook wel eens lekker wezen om half zittend weg te dommelen in een ligstoel voor de TV. Maar als je dit dagelijks doet of voor langere tijd de voorkeur geeft voor zittend slapen boven liggend, dan kan dit wel ongezond zijn. Alle slaaphoudingen kunnen niet goed zijn voor het lichaam als het verkeerd word uitgevoerd. Om antwoord te geven op de vraag of zittend slapen gezond is, ja het kan gezond zijn mits het op de juiste wijze gedaan word.

Zittend slapen in bed

Het is dus niet per definitie gezond of ongezond om zittend te slapen. De manier hoe je dit doet is bepalend. Als het lichaam gewoon goed kan uitrusten en ontspannen dan kan het een optie zijn om.

Bij medische redenen wordt het ook soms geadviseerd om zittend slapen. Dan kan het comfortabeler zijn dan als je in een rechtop zittende positie zou slapen.

Kussens rechtop zitten
Je kan extra kussens gebruiken om beter rechtop te zitten.

Sommige mensen hebben last van schouderklachten en dan kan draaien tijdens de slaap pijnlijk zijn. Als je in een ligstoel zou slapen dan is het moeilijker om te draaien en zo op de verkeerde schouder terecht te komen. Het ligt dan stabieler en zou een goede tijdelijke oplossing zijn. Want liggend is voor het langere termijn nog altijd beter.

Vroeger was het heel normaal

Vroeger was zittend slapen heel normaal. Tot in de middeleeuwen dacht men dat er teveel bloed naar het hoofd zou gaan als je liggend zou slapen. En dat dit flinke gevolgen kon hebben en zo niet meer wakker zou worden. Tegenwoordig weten we wel beter maar toen was het gewoonlijk om half zittend te slapen of rechtop zittend.

Voordelen van zittend slapen

Liggend slapen is voor de lange termijn meestal beter omdat het lichaam beter kan ontspannen. Maar ook heeft zittend slapen enkele voordelen. Deze worden vaak toegepast bij een aantal aandoeningen en ook tijdens de zwangerschap kan het verlichting bieden.

Slaapapneu

Wanneer je de diagnose slaapapneu hebt dan kan er ook soms het advies gegeven worden om iets meer rechtop te slapen. Hierdoor kan de ademhaling beter worden omdat de tong en andere mondspieren minder snel naar achteren in de keel gaan in vergelijking met het op de rug slapen.

Er zijn verschillende manieren om half zittend of iets hoger te liggen met het hoofd. Het kan zijn dat je een bed hebt met een verstelbare bodem. Oorspronkelijk zijn deze niet voor het slapen maar het kan wel verlichting geven. Het nadeel is wel dat er een hoek in het bed komt waardoor het soms lastig is om een comfortabele houding te vinden.

Het is wel mogelijk om het hoofdeinde van het bed te verhogen met bijvoorbeeld een paar planken. Hierdoor kunnen de symptomen ook iets verminderen. Deze methode wordt ook vaak gebruikt bij maagproblemen zoals reflux.

Door de verhoging blijft het bed ook stabiel staan en kan je gewoon recht liggen zonder dat je een knik hebt in het lichaam. Probeer dan wel te slapen op de zijligging want hierdoor heb je minder kans dat je last hebt van slaapapneu. Dit geldt ook voor snurken. Bij tips op deze pagina vind je meer informatie die zittend slapen kunnen bevorderen.

Verkoudheid

Bij verkoudheid kan het soms ook beter zijn om meer rechtop te slapen. Als je last hebt van een verstopte neus, hoesten of kortademigheid dan kan het lastig zijn om te slapen. Hier kan zittend slapen ook een uitkomst zijn.

Wanneer je rechtop zit dan kunnen de neusholtes zich beter legen van slijm. Dit bevordert de ademhaling en dat kan resulteren dat je beter kan slapen. Mocht je liggend niet in slaap vallen, dan is dit zeker het proberen waard. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je altijd dit moet doen maar voor een tijdelijke oplossing is het goed.

Zittend slapen en zwanger.

Tijdens de zwangerschap kan het ook aangenamer wezen om zittend te slapen. Soms kan het lastig zijn om een goede houding te vinden en voelt het fijner om meer rechtop te zitten. Je kan dit doen door het bed iets te verhogen maar eventueel kan je ook kussens onder het matras leggen. Hierdoor komt het matras schuin naar boven en kan dit ook verlichten.

Het kan soms wel verstandig zijn voordat je gaat slapen dat je eerst de voeten naar boven legt. Als je rechtop zit dan kan er veel vocht naar de voeten gaan. Dit kan je ook merken in het vliegtuig bij lange vluchten. Om dit te voorkomen of verminderen is het mogelijk om dus voor het slapen gaan de voeten eerst hoger te leggen.

Zittend slapen en zwanger
Soms kan zittend slapen aangenamer zijn tijdens de zwangerschap.

Tips voor zittend slapen

Er zijn al verschillende tips gegeven die tot een betere nachtrust kunnen zorgen wanneer je zittend slaapt. Maar hier wordt het nog een keer in een overzicht weergegeven. Er zijn verschillende situaties waarbij je zittend kan slapen maar deze worden los weergegeven.

Allereerst maakt het niet uit in welke situatie je zit maar het is wel belangrijk om je nek goed te ondersteunen. Misschien heb je al eerder eens gebruik gemaakt van een nekkussen in het vliegtuig. Dit zijn kussens die ervoor zorgen dat je niet snel kan knikkebollen en dat je nek kan ontspannen. Deze zijn er ook in hoogwaardige kwaliteit en is zeker een aanrader om te gebruiken.

Stoel

Wil je zittend slapen in een stoel dan is het wel belangrijk dat je een stoel hebt waar de onderrug goed ondersteund word. Anders kan er door de druk en spanning pijn in de rug veroorzaakt worden.

Een ergonomische stoel kan hier erg goed van pas komen omdat dit juist gemaakt is om een optimaal comfort en ondersteuning te bieden aan rug en lichaam. Ook is dit ideaal voor een powernap of klein middagdutje.

Bed

Als hulpmiddel om je bed te verhogen kan je planken gebruiken of een groot blok hout onder de poten. Of je kan gebruik maken van kussens die je onder het matras legt. Hierdoor kom je schuiner te liggen wat bevorderlijk kan zijn voor de gezondheid en slapen. Een verstelbare bedbodem is eigenlijk de beste optie maar dit is vrij prijzig en zeker de investering waard mocht dit langdurig nodig zijn.

Rugkussen

Het is ook mogelijk om een speciaal rugkussen te gebruiken die het lichaam ondersteunt tijdens het zitten in bed of op de bank. Dit heet een leeskussen en gebruikt men vaak bij een boek lezen of TV kijken in bed. Er zijn ook modellen met armsteunen en hoofdsteun waarbij je ook comfortabel kan zitten en slapen. Het vulling materiaal bestaat uit traagschuim wat zich vormt naar jouw lichaam voor de beste ondersteuning. Dit is een betere oplossing dan met losse kussens achter de rug te plaatsen.

Kussen voor zittend slapen

TIP

Een ontspannen zithouding in bed aannemen zonder dat er last van nek- en rugklachten ontstaan. Met extra steun aan de armen en een verstelbare nekrol. De vulling is traagschuimvlokken wat je kan aanpassen naar de gewenste dikte. Zo kan je extra toevoegen voor meer stevigheid of er juist iets uitnemen.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https:///www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/sleeping-upright

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

2 gedachten over “Zittend slapen”

 1. Ik zoek een oplossing voor slapen met buismaag in een hotel . Met een buismaag moet je halfzittend slapen. Bestaan er oplossingen, bv een opblaasbaar hulpmiddel die mee kan in de koffer zodat je het hoofdeind van je bed kan verhogen?

  Beantwoorden
  • Beste Hans,

   Het eerste waar ik gelijk aan dacht is een ‘leeskussen’. Dit is een wigvormig kussen die men gebruikt voor het lezen in bed maar ook bij klachten zoals reflux en revalidatie na operatie of bij andere medische aandoeningen.
   Deze zijn ook makkelijk mee te nemen naar een hotel en worden soms ook met een opberghoes geleverd. Het materiaal is vaak ook traagschuim en dit vormt zich naar het lichaam. Hier zie je een overzicht met verschillende leeskussens.

   Er is ook een opblaasbare variant van een wigkussen maar ik weet niet of dit een goede comfort en ondersteuning geeft. Kan snel stuk gaan, of misschien te hard wanneer het vol is en niet comfortabel meer wanneer je er wat lucht uit laat lopen. Hier zie je het kussen op bol.com.

   Ook zijn er speciale rugsteunen voor in bed. Deze zijn inklapbaar en makkelijk om mee te nemen. Het lijkt op een soort campingstoeltje maar het wordt veel gebruikt bij bedlegerige mensen.

   Ik hoop dat u zoiets bedoelde en dat dit van pas komt. Ik heb gelijk ook de tekst verder aangepast omdat dit ook van toevoeging kan zijn voor anderen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie